Du vill ha något snabbt, smakrikt, vegetariskt och enkelt i festlig form? Prova Vegokäks frasiga spenat- och fetaostfyllda smördegsknyten och du kommer inte bli besviken.
Som tillbehör till annat eller veckans extra lyxiga Meatfree Monday-middag – ta del av Vegokäk´s recept på smördegsknyten. Krämig spenat- och fetaostfyllning omgiven av härligt frasig smördeg. Du hör! Här hittar du succéreceptet.
Frasiga spenat- och fetaostfyllda smördegsknyten
Ca 30 knyten
Ingredienser:
- 250 kyld smördeg på rulle
- 200 g frusen bladspenat
- Olja att steka i
- 4 vitlöksklyftor
- 5 salladslökar
- 1 citron
- 2 msk frusen dill
- 75g feta
- 1 ägg
- Sesamfrön i olika färger
- Salt och färskmalen svartpeppar
Gör så här:
- Ta fram smördegen ur kylen och sätt ugnen på 225 grader
- Stek frusen spenat i olja tills alla iskristaller har smät helt. Dra några rejäla varv med pepparkvarnen.
- Finhacka vitlök under tiden. Ha i lite extra olja och ha ner vitlöken. Den ska steka med ett kort tag för att bevara mycket av vitlökssmaken. Ta stekpannan av värmen.
- Finhacka salladslök och finriv citronzest (det yttersta gula skalet). Ha ner salladslök, citronzest, saften från halva citronen, dill och feta i pannan. Blanda och smaka av. Salta ev extra.
- Skär 3 st avlånga lika breda (ca 8cm) remsor av smördegen. Lägg en remsa fyllning på degremsorna och vik sen degen över fyllningen och försegla med en gaffel.
- Skär upp rullarna i mindre bitar. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Kör i ugnen tills de har fått fin färg, ca 10 minuter.
- Ät upp direkt eller om du vill förbereda: låt svalna av helt förvara i en burk i kylen, och värm sen igen i ugnen strax före serveringen.
Frasiga spenat- och fetaostfyllda smördegsknyten
Portioner 30 knyten
Ingredienser
- 250 g smördeg på rulle
- 200 g frusen bladspenat
- 4 st vitlöksklyftor
- 5 st salladslökar
- 1 st citron
- 2 msk frusen dill
- 75 g fetaost
- 1 st ägg
- Seasamfrön i olika färger
- Salt och färskmalen svartpeppar
- Olja att steka i
Instruktioner
- Ta fram smördegen ur kylen och sätt ugnen på 225 grader
- Stek frusen spenat i olja tills alla iskristaller har smät helt. Dra några rejäla varv med pepparkvarnen.
- Finhacka vitlök under tiden. Ha i lite extra olja och ha ner vitlöken. Den ska steka med ett kort tag för att bevara mycket av vitlökssmaken. Ta stekpannan av värmen.
- Finhacka salladslök och finriv citronzest (det yttersta gula skalet). Ha ner salladslök, citronzest, saften från halva citronen, dill och feta i pannan. Blanda och smaka av. Salta ev extra.
- Skär 3 st avlånga lika breda (ca 8cm) remsor av smördegen. Lägg en remsa fyllning på degremsorna och vik sen degen över fyllningen och försegla med en gaffel.
- Skär upp rullarna i mindre bitar. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Kör i ugnen tills de har fått fin färg, ca 10 minuter.
- Ät upp direkt eller om du vill förbereda: låt svalna av helt förvara i en burk i kylen, och värm sen igen i ugnen strax före serveringen.
Är du sugen på fler recept av Kalorismart? Följ Annie Månssos Instagram här.