Go Back
+ servings
smördegsknyten
Print Pin
3.50 från 2 röster

Frasiga spenat- och fetaostfyllda smördegsknyten

Måltid Lunch, Middag
Tag About, hälsa, Inspiration, kost, mat, middag, nyttigt, recept, tips, vegetariskt
Specialkost Vegetariskt
Servings 30 knyten

Ingredienser

  • 250 g smördeg på rulle
  • 200 g frusen bladspenat
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 5 st salladslökar
  • 1 st citron
  • 2 msk frusen dill
  • 75 g fetaost
  • 1 st ägg
  • Seasamfrön i olika färger
  • Salt och färskmalen svartpeppar
  • Olja att steka i

Instruktioner

  • Ta fram smördegen ur kylen och sätt ugnen på 225 grader
  • Stek frusen spenat i olja tills alla iskristaller har smät helt. Dra några rejäla varv med pepparkvarnen.
  • Finhacka vitlök under tiden. Ha i lite extra olja och ha ner vitlöken. Den ska steka med ett kort tag för att bevara mycket av vitlökssmaken. Ta stekpannan av värmen.
  • Finhacka salladslök och finriv citronzest (det yttersta gula skalet). Ha ner salladslök, citronzest, saften från halva citronen, dill och feta i pannan. Blanda och smaka av. Salta ev extra.
  • Skär 3 st avlånga lika breda (ca 8cm) remsor av smördegen. Lägg en remsa fyllning på degremsorna och vik sen degen över fyllningen och försegla med en gaffel.
  • Skär upp rullarna i mindre bitar. Pensla med ett uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Kör i ugnen tills de har fått fin färg, ca 10 minuter.
  • Ät upp direkt eller om du vill förbereda: låt svalna av helt förvara i en burk i kylen, och värm sen igen i ugnen strax före serveringen.