Smyg ner grönsakerna i härlig halloumi och du har en fantastiskt god vegorätt. Prova Madeleine Rybecks recept på vegetariska halloumibiffar med morot och zucchini.
Föreställ dig sältan från halloumi tillsammans med saftiga morötter och zucchini, stekta till frasiga halloumibiffar. Ett säkert kort, även hos icke grönsaksälskande sällskap.
Veckans Meat Free Monday-middagstips – eller till vilken dag som helst du önskar en enkel, hälsosam och smarrig rätt. Ett av alla läckra recept du hittar i hälsoprofilen Madeleine Rybecks senaste bok Klimakteriet är inget problem – med rätt kunskap, stöd och strategi!.
Maddes frasiga halloumibiffar med morot och zucchini
Ingredienser biffar, 2 port:
- 1 st halloumi
- 2 st morötter
- ½ st zucchini
- 2 st ägg
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 dl glutenfri panko
- Smaksätt med salt, svartpeppar, basilika, oregano & timjan
Kall sås
- 2 dl Grekisk yoghurt, ex. 0% fett eller 10% protein
- Srirachasås, honung, salt & svartpeppar (efter smak)
Serveras med förslagsvis ris, quinoa eller bönpasta.
Gör så här:
- Sätt ugnen på ca 200°.
- Riv halloumin, morötter och zucchini grovt på ett rivjärn eller i en maskin. Försök krama ut zucchini lite på vätska i händerna innan du blandar ihop allt i en bunke med övriga ingredienser och gör den till en massa.
- Klicka ut jämnstora bitar på ett bakplåtspapper och platta ut massan till biffar.
- Ställ in i ugnen i ca 20 min där du får vända dem efter ca 10 min.
- Under tiden så rör du ihop såsen och smaka av med kryddor och koka riset.
Halloumibiffar med morot och zucchini
Ingredienser
- 200 g / 1 st halloumi
- 2 st morötter
- 0,5 st zucchini
- 2 st ägg
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 dl panko (glutenfri)
- 2 dl grekisk yoghurt
- 1 krm basilika, oregano, timjan, salt & peppar (efter smak)
- 1 tsk Srirachasås, honung (efter smak)
- 2 port ris eller annat tillbehör
Instruktioner
- Sätt ugnen på ca 200° och riv halloumin, morötter och zucchini grovt på ett rivjärn eller i en maskin.
- Försök krama ut zucchini lite på vätska i händerna innan du blandar ihop allt i en bunke med övriga ingredienser och gör den till en massa.
- Klicka ut jämnstora bitar på ett bakplåtspapper och platta ut massan till biffar.
- Ställ in i ugnen i ca 20 min där du får vända dem efter ca 10 min. Under tiden så rör du ihop såsen och smaka av med kryddor och koka ris eller vad du önskar ha till.
Recept: Madeleine Rybeck
Madeleine Rybeck är författare, föreläsare och coach med nästan 20 års erfarenhet av kvinnohälsa, träning och hållbar hälsa. Hon coachar tusentals kvinnor varje år till en starkare och friskare kropp och en snällare syn på sig själva. Med start i höst inleder Madeleine ett samarbete med Apoteket för att tillsammans jobba med att sprida kunskap om klimakteriet.
Madeleine har gett ut böckerna Lyfta skrot! Kraftfulla redskap för självkänsla, systerskap och mod (2023) samt Klimakteriet är inget problem – med rätt kunskap, stöd och strategi! (2024) på Isaberg förlag.