För mycket salt i maten

För mycket salt i maten

SVT:s tv-program Plus har undersökt salthalten i 225 matvanor. Resultatet var nedslående med tanke på att vi äter dubbelt så mycket salt som vi borde.

Salt

Att skriva ut saltmängd är frivilligt för producenten.

Nästan 80 procent av allt salt vi får i oss kommer från mat vi handlar färdig i butik och som vi äter på restaurang.

Livsmedelsverket jobbar med att revidera kriterierna för nyckelhålsprodukter, och där är saltet en stor grej.

Viss mat, t ex färdigrätter, som exporteras till andra länder innehåller mycket mindre salt, medan den som säljs i Sverige innehåller mer.

Att skriva ut saltmängd är frivilligt för producenten.

Nästan 80 procent av allt salt vi får i oss kommer från mat vi handlar färdig i butik och som vi äter på restaurang.

Livsmedelsverket jobbar med att revidera kriterierna för nyckelhålsprodukter, och där är saltet en stor grej.

Viss mat, t ex färdigrätter, som exporteras till andra länder innehåller mycket mindre salt, medan den som säljs i Sverige innehåller mer.

På Cypern äter de 5 gram salt per dag och person.

I Estland 6 gram.

I Storbritannien 8,7 gram salt.

I Sverige vräker vi i oss 10-12 gram varje dag.

Finland har infört regler om att produkter med mycket salt måste märkas med ”kraftigt saltad” och där har de kommit ner i 6,8 gram salt per dag och person. Och då har hjärt och kärl-sjukdomarna minskat.

En dansk undersökning visar att om alla åt 3 gram mindre salt per dag skulle det varje år rädda mellan 1000 och 1500 liv.

Källa: SVT, Plus

Av dem 225 matvaror som undersöktes var det 156 som innehöll mycket salt, 66 matvaror hade en måttlig salthalt och endast 3 varor innehöll lite salt. Något som kan anses lite skrämmande med tanke på att svenskarna redan äter dubbelt så mycket än vad som är rekommenderat. 

Undersökningen visar även att saltmängden skiljer sig åt i samma produktkategori. Till exempel har Ica flatrökt skinka hälften så mycket salt som Pärssons rökta Emilskinka. Willys oxpytt är nästan tre gånger så salt som Findus gräddstuvade oxpytt. Och first price kycklingbröstfilé innehåller tio gånger så mycket salt som Torsåsens mörade kycklingbröstfilé. Genom att göra medvetna val kan du alltså sänka salthalten avsevärt och därmed undvika risken för högt blodtryck som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Men bäst är att tillaga maten från grunden och skippa färdigmat. Nästan 80 procent av allt salt vi får i oss kommer från mat vi handlar färdig i butik och som vi äter på restaurang.

Men varför är maten så salt? Enligt Minna Hellman, projektledare hos konsumentföreningen i Stockholm har vi i Sverige högre temperatur i kylarna jämfört med resten av Europa. Sedan har tillsatshetsen gjort att man har tagit bort smakförstärkare och andra tillsatser, men istället har man tillsatt mer salt eftersom det är väldigt få som bryr sig om det är mer salt i ett livsmedel. 

I många andra länder äter man betydligt mindre salt. Och om en svenk restaurang får besök av italienare eller fransmän sparar de på saltet. Men i Sverige finns det inget konsumenttryck på just salt vilket gör att producenterna inte minskar på saltet.

– Vi har en dialog med industrin och kallar in till seminarier om salt där vi för diskussioner. Men sedan händer ingenting. Och det är inte helt enkelt, producenterna kan inte producera något som inte säljs, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket.

I undersökningen granskades bland annat Coops köttbullar som innehöll så mycket som 1,9 gram salt per 100 gram. Coop har dock börjat med ett saltprojekt vilket tyder på att vi kan komma att se en förändring redan under 2014. 

– Saltet är en smaksättare, men visst är det en hälsofråga, så vi kommer att titta närmare på 200 av våra egna varumärken. Det handlar om mat som barnfamiljer köper. Vi har förhandlingar med våra leverantörer om vilka krav vi ska ställa, säger Louise Stephan, pressansvarig hos Coop, till Plus.

Läs hela undersökningen här

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras