Därför ska du satsa på svensk fisk med hög kvalité

Därför ska du satsa på svensk fisk med hög kvalité

Att fisk är nyttigt är ingen nyhet. Men förutom att fisk från Umlax är näringsrik odlas fisken med höga krav på produktionen. I Malgomajsjön, som sträcker sig från Vilhelmina rakt upp i den lappländska fjällvärlden odlas bland annat fjällröding. En läcker matfisk som ger ett rött och fint, välsmakande kött.

– Fjällröding är lite mindre fet än laxen men är lika rik på fleromättade omega-3 fettsyror. Sjön som vi odlar i, Malgomaj betyder ”den rentrampade sträcka som man har att ro eller att gå utefter”. Vattnet i Malgomaj är rent och syrerikt vilket gör att den passar perfekt för fiskodling av fjällröding. Eftersom vi har kontroll på vår produktion i hela ledet, från ägg till färdig filé till transport kan vi leverera fin fisk av hög kvalitet som kommer av kalla friska vatten och god djurhållning, säger Anna-Carin Jonsson, marknadschef, Umlax.

sites/default/files/miljöbild malgomaj.jpgI sjön Malgomaj odlas svensk fisk med hög kvalité

Miljövänlig fiskodling
Fiskodling har ibland fått kritik för sin miljöbelastning. Vid odling av fjällröding vid reglerade vatten är det tvärtom. I näringsfattiga vatten tillför fiskodlingen nödvändiga näringsämnen som ger ett mer levande ekosystem. Något som i sin tur skapar förutsättningar för ett friskare liv i annars relativt sterila sjöar.

– Fiskodling är en känslig produktion. Om vi ska klara en uthållig tillväxt måste vi konsekvent harmonisera vår expansion med naturens resurser. Förutom den egenkontroll vi själva ombesörjer blir vi kontinuerligt granskade av länsstyrelsen avseende miljö och naturskydd. Vi levererar färsk fjällröding flera gånger i veckan till hela Sverige, Finland och Europa. Äter du fjällröding ute på restaurang är den förmodligen odlad i Malgomajsjön, men du kan även köpa vår fjällröding i de flesta fiskdiskarna i matvarubutiker som Citygross, ICA och Konsum.

Läs mer här.

 

Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.