Bulgarian Split Squat – veckans superövning

Bulgarian Split Squat - veckans superövning

Fredag är dagen du kan lita på att vi laddat upp med träningsinspiration inför helgen – den här veckan i form av superövningen Bulgarian Split Squat. Här visar och förklarar vi hur den går till, samt varför den är så bra för dig.

Många av oss är starkare i den ena sidan än den andra. Det är naturligt, precis som vi är höger- eller vänsterhänta, men risken är att din starka sida blir överbelastad eftersom den lätt tar över den svagares arbete. Därmed är det fördelaktigt med övningar där du jobbar med en sida i taget, belastar lika mycket på varje arm eller ben, så att de blir lika starka.

Veckans övning är Bulgarian Split Squat som ger bra jämnsidig träning för rumpa, lår och coremuskler. Dessutom en kanonövning för de stabiliserande musklerna kring knät, extra bra för dig som springer och utsätter dina knän för stor belastning. Genom att lägga upp bakre benet på en pall eller likande kopplar du ur det bakre benet och lägger allt krut på det främre. Lisa visar och förklarar:

Bulgarian Split Squat

1. Stå ett ordentligt kliv ifrån pallen med det främre benet och lägg upp bakre foten på en pall eller bänk.

2. Låt vikten ligga på främre benet – det om ska jobba.

3. Sträva efter att hålla kroppen i en så upprätt position som möjligt.

4. Böj främre benet så att du kommer så djupt som möjligt, nästan tills du nuddar knän i golvet eller du blir begränsad av din rörlighet.

5. Pressa sedan ifrån så att främre benet blir nästan helt utsträckt. Hela tiden med kontakt med hela foten i golvet.

6. Sikta på 3-4 sekunder på vägen ner, något snabbare upp.

7. Lycka till!

Övning: Lisa Johansson, personlig tränare på Actic och uppskattad bloggare här på SportHälsa.

Text och foto: Anna Lissjanis, Content Manager på SportHälsa.

Behöver du hjälp att hitta rätt bland olika träningsanläggningar, tips på häsloinriktade restauranger, spa, kliniker, jobb och utbildningar inom hälsa – missa inte vår hälsoguide! 

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration inom träning, hälsa och skönhet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.