Saknar du något gott, grönt på julbordet? Eller tycker traditionell kokt brysselkål är lite trist? Här hittar du ett festligare recept på brysselkål med fetaost och nötter.
Julmat är underbart gott, men ofta kan det fattas något gott grönt? Piffa upp din brysselkål med fetaost och nötter så får du in både smaker och näring som bryter av de traditionella rätterna. Härligt tuggmotstånd, sötma och sälta som kompletterar vilken måltid som helst. Brysselkålen fyller dig även med fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. I 100 gram rå brysselkål finns bland annat 85 mg C-vitamin, 159 µg folat, 0,22 mg B6 och 1,4 mg järn.
► P.S. Lyssna även på poddavsnitt 45 där vi snackar mer om läcker julmat och hur olika tillagningsmetoder påverkar näringsvärdet i vår mat.
Brysselkål med fetaost och nötter
Ingredienser:
- 1 paket brysselkål
- 1 paket fetaost
- 2 msk rapsolja
- 2 msk ljus sirap (alt. honung)
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 dl valfria nötter och torkad frukt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Dela brysselkålen på mitten och ta bort eventuell smuts. Fördela brysselkålen i en ugnstålig form.
- Ringla över rapsolja, salt och peppar.
- Fördela fetaosten över brysselkålen, ringla över sirap och skjutsa in formen i ugnen i ca 15 minuter eller tills brysselkålen är mjuk och fetaosten precis fått lite färg.
- När du tagit ut formen ur ugnen så fördelar du torkad frukt och blandade nötter och fröer över.
Mängderna går lätt att justera efter tycke, smak och du kan även byta ut vissa ingredienser mot vad du har hemma. Ett recept som snabbt att svänga ihop både till vardag och fest.
Brysselkål med fetaost
Ingredienser
- 1 förpackning brysselkål
- 1 paket fetaost
- 2 msk rapsolja
- 2 msk ljus sirap (alt honung)
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 dl valfria nötter
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela brysselkålen på mitten och ta bort eventuell smuts. Fördela brysselkålen i en ugnstålig form.
- Ringla över rapsolja, salt och peppar.
- Fördela fetaosten över brysselkålen, ringla över sirap och skjutsa in formen i ugnen i ca 15 minuter eller tills brysselkålen är mjuk och fetaosten precis fått lite färg.
- När du tagit ut formen ur ugnen så fördelar du torkad frukt och blandade nötter och fröer över.
Smaklig spis!
Fler recept och kostråd hittar du i Isabelle Christiansson´s bok “101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa“

Recept: Isabelle Christiansson
Isabelle Christiansson är utbildad Näringsfysiolog från Stockholms Universitetet och Karolinska Institutet samt har läst till personlig tränare hos The Academy.Redan från barnsben har hon intresserat sig för träning och hållt på med bland annat ridning, hoppning, dans, gym, kampsport och cykling. Isabelle har cyklat Vätternrundan 300 km tre gånger, MTB vättern och Uppsala bike weekend med flera. Dessutom gillar hon hinderbanelopp och har genomfört både Ultimate OCR Åkersberga och Arena run. På Instagram kan du följa Isabelle som Belliblonkan!
Isabelle Christianssons böcker:
- 101 kostråd
- Styrketräning hemma och utomhus
- Struntprat om kost och träning
- Äta för två : kost och näring under graviditeten
Fler lästips: