Aldrig mer bikiniångest

Aldrig mer bikiniångest

KRÖNIKA. Tillhör du dem som får ångest när värmen kommer? Därför att du vet att sommaren innebär att du ska klä av din vinterbleka kropp och strosa nedför en strand iklädd badkläder. Du är inte ensam om att känna dig obekväm utan klädernas skydd. Det är lätt att känna sig misslyckad när du är missnöjd med kroppen.

Vi lever i en slags löfteskultur idag, där vi är övertygade om att vi kan ändra på vår kropp och vårt utseende om vi bara skärper till oss, blir disciplinerade och letar fram den där knivskarpa karaktären som alla lyckliga, smala och framgångsrika människor har. Kanske du känner att din bulliga mage eller dina gropiga lår, säger något om din viljestyrka och förmåga att ta hand om dig själv?   

Om du skulle stanna upp och lyssna på vad det är du säger till dig själv egentligen om din egen kropp och funder över vilken min ger du till din egen spegelbild? Blir du hjälpt av de taskiga sakerna du tänker? Eller kanske de snarare får dig att krypa in i vassen? Om du kunde ta den energin som du i nuläget lägger på att känna dig missmodig över din egen kropp och istället fokusera på att ta hand om din hälsa.

Om du arbetar på att acceptera den du är idag, kommer du att ha lättare att nå dina hälsomål på sikt. Vi mår bättre av pepping, än vad vi gör av pekpinnar. Och samtidigt ger du dig själv en chans att njuta av den härliga sommaren.

5 steg till att släppa bikiniångesten

  1. Fundera på vad du vill med din kropp istället för hur du vill att den ska se ut “Jag vill att min kropp är smidig och stark” eller “Jag vill känna mig hälsosam”.
  2. Att träna är det bästa sättet att börja bli bekväm i sin kropp, för då känner du hur kroppen svarar på rörelserna och du blir starkare, vigare eller snabbare. Det kan hjälpa dig att flytta fokus från utseende till funktion.
  3. Skjuter du upp saker du längtar efter för att du inte tycker om din kropp? Vänta inte tills du gått ned i vikt med att köpa fina underkläder, gå en kurs i magdans eller börja dejta. Gör det nu!
  4. Köp dig en väldoftande massageolja och börja smörja in din kropp. Var extra varsam och kärleksfull mot de delar som du annars kritiserar. Bete dig mot din kropp som du beter dig mot någon du tycker om. Vänligt, varsamt och respektfullt.  
  5. Flytta fokus från att äta för att bli smal, till att äta för att bli frisk och hälsosam. Att banta kommer inte hjälpa dig att skaffa en hälsovikt, men att satsa på hållbara hälsovanor är den bästa present du kan ge dig själv.

sites/default/files/Maria Helander.jpegFoto: Helena Böling
Text: Maria Helander, Beteendevetare, samtalsterapeut och författare. Expert i svt:s program ”Gift vid första ögonkastet”
mariahelander.se

Läs mer från Maria: Det krävs list för att nå sina mål

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.