5 enkla knep att äta hälsosamt

äta hälsosamt

Ju mer du tar hand om dig genom att äta hälsosamt, ju bättre mår din kropp. Ingen nyhet. Dock kan det vara svårt att veta HUR och bli psykiskt påfrestande att alltid gå runt och tänka på vad du stoppar i dig, men här får du 5 tankeknep som underlättar.

Du vet att det är bra att äta hälsosamt, men tycker det är svårt att få till det i praktiken? Då finns det enkla tankesätt att ta till. Här hittar du några.

5 enkla knep att äta hälsosamt

1. Ät färgglad mat. Blanda lila, rött, djupgrönt, orange och gult hej vilt så får du i dig massor med olika sorters näring, vitaminer och antioxidanter. P.S. Vi pratar inte om smågodis här, även om det också är ok ibland.

2. Undvik processad mat och sådant som innehåller onödigt mycket tillsatser. Mat med bra kvalitet behöver inga tillsatser. Ett enkelt förhållningssätt: Välj råvaror som liknar sin ursprungsform så mycket som möjligt. Exempelvis är en potatis ett mycket bättre alternativ än en pommes, kycklingfilé bättre än nuggets o.s.v.


3. Ät när du är hungrig och sluta när du ät mätt. Svårare i praktiken, men lyssna på kroppens signaler och undvik att äta med känslorna. Låt måltiden ta tid så du hinner känna in mättnaden.

4. Tänk på hur tillagningen av maten påverkar dess näringsinnehåll. Koka potatisen i så lite vatten som möjligt för att undvika utlakning av vitaminer, tillaga laxen på lägre temperatur i ugnen istället för att steka den hårt, blanda ut tillagade grönsaker med råa.

5. Lyssna inte på alla dieter som lovar guld och gröna skogar. Låter något för bra för att vara sant så är det också oftast det. Lyssna på din egen kropp och ät det du av erfarenhet vet att den mår bra av.

Text: Lisa Johansson.

Fler lästips för dig som vill äta hälsosamt

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.