Lovisa ”Lofsan” Sandström: de 4 viktigaste prioriteringarna för din hälsa

Aldrig har tillgängligheten på information och inspiration till att leva hälsosamt varit så stort, men ändå så många som mår dåligt. I Lovisa Sandströms nya bok Bli Hälsoklok får du ta del av viktiga prioriteringar för hälsan och metoderna som håller över tid. I vår intervju bjuder hon dig på några av alla hälsokloka råd.

Lovisa Sandström, även känd som Lofsan, har du säkert koll på som personlig tränaren, gymägare, träningsapp-skaparen, poddaren, föreläsaren och författaren – nu aktuell med Bli hälsoklok. I sin senaste bokbebis har hon samlat sina allra bästa råd kring hur man hittar träning och en hälsosam livsstil som verkligen fungerar och som håller över tid.

Lovisa Sandström – detta innebär att vara ”hälsoklok”

1. Först och främst – stort grattis till din nya bok och tack till oss som får ta del av så mycket intressant. Vad innebär att vara ”hälsoklok” för dig?

Tack! Det har varit kul men också utmanande att skriva den här boken, svårare än en bok som bara handlar om träning!

Att vara hälsoklok innebär för mig att man gör smarta val i vardagen, som ger bättre hälsa på lång sikt. Det finns många myter kring träning, kost och sömn som gör att människor i slutändan har sämre förutsättningar för en hållbar livsstil: att sova mindre för att kunna träna mer, träna hårda träningspass istället för att röra på sig mer i vardagen och att äta efter ett strikt kostschema ger de träningsresultat man vill ha, utan att fundera över hur man äter idag och vilka förändringar man kan göra baserat på det, förändringar man orkar etablera som en ny vana över längre tid.

2. Hur skiljer sig Bli hälsoklok mot dina tidigare böcker? Och vilket kapitel är du mest glad över att kunna ge dina läsare?

Till skillnad från mina andra böcker så har den här inga övningsbilder eller träningsprogram, istället fokuserar jag på min hälsofilosofi! Den här boken är en djupdykning i mina erfarenheter, blandat med den forskning som idag finns kopplad till hälsa, kost, stress och träning. Boken innehåller inga pekpinnar utan är snarare en spegling av mina tankar kring hur människor känner och agerar i relation till de förväntningar man har på att träning ska ”lösa” problemen kring smärta på jobbet, låg energi i vardagen, viktnedgång och träning för ökad prestation tex i gymmet eller vid ett lopp.

Jag håller gärna med bokens recensenter om att jag lyckas manövrera mjukt och varsamt bland komplexa ämnen, den feedbacken är jag stolt över. En trygg hand att hålla i när intrycken och budskapen kring träning, kosttillskott och att alltid prestera är stora!

Jag själv är glad över att få göra en bok som i stor utsträckning fokuserar på vikten av rörelse, istället för eller parallellt med träning. Men mest stolt är jag över ”Så här jobbar jag” som är ett kapitel där jag delar med mig av de arbetssätt som vi i många år jobbat utifrån i PT online med Lofsangruppen. Min filosofi passar såklart inte alla men min erfarenhet är att fler människor borde stanna upp och lägga lite extra fokus på självanalys istället för att ofta dra igång nya träningsprojekt och dieter utan att först fundera över varför man lever som man gör idag.

Lovisa Sandström

Lovisa Sandströms 4 viktigaste prioriteringar för hälsan

3. Träning, kost, sömn eller vardagsmotion? Finns det något du generellt är viktigast att fokusera på för den som vill förbättra sin hälsa? Rangordna gärna (om möjligt).

Min hälsofilosofi bygger på den här prioriteringsordningen:

1. Sömnen!

Att sova mycket och regelbundet! Vi har länge vetat att sömnen är viktig för hälsan men idag vågar vi faktiskt rekommendera människor att det ofta kan vara bättre att skippa morgonträningen till fördel för en extra sömntimme om man redan innan sover för lite.

Människor som tränar regelbundet tre gånger per vecka kommer med stor sannolikhet inte få större resultat av sin träning om man lägger till ett extra träningspass genom att sova en timme mindre då sömnbrist både hämmar muskeltillväxt, sänker immunförsvaret och förlänger återhämtningstiden. En ökad träningsdos kan också i sig vara en stressfaktor som minskar immunförsvaret, det fenomenet är många bekanta med som alltid blir förkylda så fort man börjar träna efter ett längre uppehåll. Dessutom kan det vara direkt kontraproduktivt att minska sömnen om man har viktnedgångsfokus då sömnbrist både ökar aptiten, minskar mättnadskänslan och ger ökad hunger om man ligger på ett kaloriunderskott.

2. Rörelse!

Vi har i all större utsträckning en yrkesverksam grupp som jobbar med administrativa yrken i stillasittande positioner. Många av oss kompenserar vår fysiskt inaktiva arbetsdag med träning, både för samvetets skull men också för att orka jobba, orka vara stilla utan att få ont i kroppen och hantera stress.

Jag vill få läsaren att känna att det ska kännas värt att prioritera att röra på sig i regelbundet vardagen och därmed bryta långa stunder av sittande arbete (eller liggande Netflixhäng) istället för att vara stilla hela dagen och sedan träna hårt några pass i veckan. Vi behöver höja statusen på vardagsmotion och rörelse istället för att fokusera på den svettigaste träningen!

Vi behöver höja statusen på vardagsmotion och rörelse istället för att fokusera på den svettigaste träningen! /Lovisa Sandström

Att ofta bryta fysisk inaktivitet och att generellt röra på sig mer i vardagen är nära ihopkopplat med mindre smärta i vardagen, en förhöjd energiförbrukning över dagen, minskad hunger och ett högre konditionsvärde.

3. Kosten!

Att fokusera mer på att äta bättre, smartare, istället för att gå all in på en diet och få snabba resultat mer fokusera på att äta rimligt. Många använder mat, dryck och snacks för att hantera känslor: trötthet, stress, ilska och irritation, firar och unnar sig med sånt som det sunda förnuftet säger att vi inte kan äta hela tiden och det är vanligt att människor jag möter är vana vid att gång på gång misslyckas med att hålla den strikta dieten. Hållbar kost innebär inte att man äter bra hela tiden men att man känner att man har energi över dagen och inte behöver tänka på nästa måltid och vara rädd ”för att falla dit”. 

4. Träningen!

Träning ökar (eller åtminstone bibehåller vilket vore bra för många då den minskar med åldern) konditionen och muskelmassan. Den ökar hjärnans förmåga att vara kreativ och lösa problem, ger bättre stresstolerans och sömnkvalitet och för många även ökat allmänt välbefinnande. Att man känner sig stark och motståndskraftig är en bonus!

Forskningen kring övervikt och fetma visar dock att den genetiska förutsättningen verkar vara minst lika viktig som vår livsstil. Tvillingstudier visar tex att tvillingsyskon som har helt olika vanor kring träning och kost i två helt olika miljöer ändå kommer att vara lika varandra i kroppsform. Dessutom är enskilda träningspass ett ineffektivt sätt att höja sin energiförbrukning, det är för många lättare att öka sin energiomsättning genom att röra på sig mer under dagen, och under en vecka förbränna fler kalorier totalt sett än om man mestadels är stilla i vardagen men tränar tre pass på en vecka. Träning ökar aptiten och aktiverar vårt belöningssystem vilket gör att många som börjar träna känner ökad hunger och i större utsträckning en känsla av att kunna ”unna sig” då ”jag har varit duktig som tränat” vilket samma höjning av energiförbrukningen genom rörelser i vardagen som inte klassas som träning tycks göra.

Träning är bra för många saker i vår kropp och hjärna men den bör inte ersätta den lågintensiva rörelsen vi gör i vardagen!

4. Två barn, föreläsningar, träningsstudio, poddar och allt annat – vilka 5 bitar i din vardag är viktigast för att du själv ska må bra?

1. Min egen träning kommer såklart högt upp i prioritering för mig. Jag bokar ofta in träningsdejter med mina kompisar så att jag slår två flugor i en smäll.

2. Jag tycker om att umgås med mina barn och tycker att mammalivet blir allt lättare ju äldre barnen blir. Vi har samma intressen: TV-spel, TV-serier, träna, resa och äta på restaurang!

3. Jag är en riktig hemmakatt och älskar att vara hemma. Jag känner direkt både i hjärnan och kroppen när jag varit bortrest på jobbgrejer för mycket, då strejkar nästan kroppen. Jag älskar när jag kan ha en datajobb-dag hemma i soffan!

4. Jag sover mycket, både minst 8 timmar alla nätter i veckan och gärna en stund på eftermiddagen. Sömnen är avgörande för mig till att kunna leva den livsstil som jag gör. När jag är lättirriterad eller känner mig lite sliten skickar min man in mig i sovrummet en stund. Jag har en avslappningsrutin sedan några år tillbaka som nästan alltid funkar för mig: jag blundar och räknar ner mina andetag från 100. Lugna, djupa andetag. Ofta somnar jag innan jag kommit förbi 60. När jag inte somnat nere vid 0 brukar jag tänka att den stunden ändå gett kvalitativ återhämtning och jag känner mig piggare.

5. Eftersom jag tränar mycket och har en aktiv livsstil, ofta på språng, är det viktigt för mig att fylla på med energi i magen. Mina kompisar brukar kalla mig för kobran då jag kan äta hur mycket som helst och sedan inte vara hungrig på 8 timmar. Jag har mina frukostrutiner som jag sällan ruckar på. Mycket till frukost varje dag, jag är sällan hungrig till lunch men älskar middagar. Min man är tvärtom och är sällan hungrig vid frukost, älskar stora luncher och behöver inte så stora middagar. Vi får kompromissa en hel del med andra ord!

6. Det känns som att du summerat ALLT som ryms under begreppet personlig helhetshälsa i boken, med så många tänkvärdheter och tips att ta med sig. Känner du ro i ditt bokskrivande eller klurar du redan på nästa?

Haha, det är klart att jag redan har en ny bokidé på gång! Min hjärna går alltid på högvarv och jag älskar att ha mycket inspiration. Men just nu är det högsäsong för träningsbranschen samtidigt som lanseringen av Bli hälsoklok är intensiv. Och samtidigt jobbar vi intensivt med flera nyheter i min träningsapp Mized. Med tanke på hur mycket människor delar med sig av sina erfarenheter och livssituationer till mig är det inte inspirationen som är den stora utmaningen, utan att frigöra tid till att kunna sitta och skriva flera månader på raken.

Stort tack för all kunskap och inspiration du ger oss Lovisa. Och lycka till med kommande bok, övriga projekt och ditt hälsokloka liv!

Lovisa Sandström

Bli Hälsoklok är en faktaspäckad och viktig genomlysning av en rad hälsoaspekter i våra liv. Lär dig av Lovisas bästa knep – som hon använt på ett stort antal människor genom åren – och hitta dina nycklar till vad som verkligen fungerar. Du hittar boken i välsorterade butiker, samt online och som ljudbok.

”Jag ringar in det som jag har sett håller över tid när det gäller träning och hälsa – vad som bidrar till en hållbar livsstil, helt enkelt.” /Lovisa Sandström

Läs även våra tidigare intervjuer med Lovisa

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.