Så lyckas du med sunda, billiga matlådor – 10 knep

Så lyckas du med sunda

Vad är hemligheten för att lyckas med sunda matlådor som inte kostar skjortan? Här hittar du 10 knep som både sparar tid, pengar och fyller kroppen med näring.

Notis: Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Mat.se

Har du fullt upp med jobb eller skolgång? I ett fullspäckat schema behöver du hålla energin uppe med näringsrik kost, gärna som inte kostar skjortan. Att gå ut och äta på luncherna eller köpa hem mat är trevligt, men det är lätt att pengarna flyger iväg.

Så hur gör du då för att ladda upp med hälsosamma och billigare matlådor inför veckan, som ger dig den energi du faktiskt behöver? Oavsett om du är student eller av andra skäl har en stramare budget så finns det sätt att äta hälsosamt, spara tid och få ihop ekonomin. Allt handlar om planering och förberedelse.

Så lyckas du med hälsosamma och billiga matlådor – 10 knep

1. Se till att alltid ha bra basprodukter hemma i skafferiet så som råris, linser, bönor, quinoa, kryddor, soja, fond, vitlök, krossade tomater m.m. – att komplettera med frys- och färskvaror.

2. Kolla annonsbladen för dina lokala matbutiker. Där hittar du alla extrapriser och kan passa på att handla hem proteinrika livsmedel som köttfärs, kyckling, fisk o.s.v. i större mängder som ofta kan vara ganska dyrt i vanliga fall. Det du inte använder direkt kan du lätt stoppa i frysen.

3. Ägg, kvarg, keso, linser och tonfisk på burk är exempel på andra proteinrika och mättande livsmedel som är perfekta att ha hemma.

4. Köp hem grönsaker efter säsong. Zucchini, aubergine, morötter, vitkål, rödkål, selleri, sötpotatis och andra grönsaker och rotfrukter är exempelvis ofta både billigt och näringsrikt.

5. Frysdisken är också full av grönsaker och bär som kan vara billigare än färska, med samma näringsinnehåll och goda smak.

6. Storhandla eller veckohandla. Gör upp en matsedel på vad du ska laga, skriv ned allt du behöver införskaffa. Håll dig till listan för att undvika att småhandla onödiga saker som lätt gör att det svider i plånboken till slut.

7. Välj gärna en dag i veckan då du lagar storkok för kommande vecka. Söndagar brukar vara en bra dag, men du kanske hellre föredrar att laga lite mer mat på kvällarna? Passa på att göra extra mycket för att kunna spara undan till en eller flera matlådor att äta dagen efter. Hitta det sättet som passar dig bäst!

8. Håll dig till färre ingredienser så sparar du in mycket pengar. Det är lätt hänt att handla hem massor av ingredienser som glöms bort och blir dåliga till slut. Se istället till att använda dig utav kryddor, fonder eller buljongtärningar som ger en god smak!

9. Bunkra upp på jobb/skola om du har förvaringsmöjligheter. Köp med dig nötter, burkmat, yoghurt, havregryn och annat som du snabbt kan svänga ihop en lunch eller mellanmål av.

10. Sänk ribban. En grov macka med kalkon och avocado är till exempel ett utmärkt lunchförslag, en wrap, wok av rester, gröt eller helt enkelt kokta ägg, frukt och nötter. Kroppen struntar i om det är “mat lagad från grunden” så länge den får i sig tillräckligt med energi och näring.

Handla din mat online – leverans hem till dörren! 🥑 🚛 🏠

Minska mängden impulsköp, få bättre kontroll på ditt handlande och din matbudget genom att handla din mat online. Mat.se har gjort det busenkelt att handla och välja bland 10 000 matvaror på nätet.

  • Fri frakt över 750kr
  • Leverans veckans alla dagar
  • Inloggade kunder kan se klimattal på över 3000 vanliga livsmedel 

Få 200kr rabatt som ny kund med koden ’NY200’

Läs mer här

Följ SportHälsa på Facebook och Instagram @sporthalsa för att inte missa mer inspiration!

Skriv ut recept
Så lyckas du med sunda, billiga matlådor – 10 knep
Så lyckas du med sunda
Votes: 8
Betyg: 3.88
You:
Betygsätt detta recept!
måltid Lunch, Middag
Portioner
måltid Lunch, Middag
Portioner
Så lyckas du med sunda
Votes: 8
Betyg: 3.88
You:
Betygsätt detta recept!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras