3 nyttiga livsmedel som samtidigt kan vara skadliga

nyttiga livsmedel

Fröer och kryddor är typiskt nyttiga livsmedel du hittar på hälsohyllan, men ger dom dig verkligen alla positiva fördelar du hört? Svaret hittar du här.

Att du kan äta ”allt men inte alltid” är en bra riktlinje för god hälsobalans, vilket också stämmer in på mängd. Vissa nyttiga livsmedel är bra för kroppen, men kan rent av vara skadliga i för stor mängd. Detta trots att de ger dig flera positiva funktioner och näringsämnen.

Världen är inte så svart eller vit att det går att dela in mat i ”nyttig” eller ”onyttig”, det kan finnas fler sanningar till samma livsmedel. Här lyfter vi två sidor av tre livsmedel som du kanske inte känner till?

► Lyssna även på SportHälsa Snackar poddavsnitt 55 där vi tar upp ännu fler ”ohälsosamma hälsoprodukter” – beroende på mängd.

3 nyttiga livsmedel som samtidigt kan vara skadliga

1. Linfrön 

Linfrön är typsikt luriga busfrön som ofta förekommer på bröd, i müsli och fröknäcke. Linfrön kommer från växten lin, de är rik på fibrer och omega-3 vilket är väldigt positivt att få i sig. Stora mängder linfrön kan leda till förgiftning eftersom fröna innehåller ämnen som kan bilda giftet vätecyanid. Giftet frisätts mer när fröna mals, krossas eller tuggas vilket gör att det speciellt avråds att äta krossade eller malda linfrön.

nyttiga livsmedel linfrö

Bör du undvika linfrön helt?

Rådet är att äta så små mängder linfrön som möjligt. Linfrön som kokas eller på annat sätt tillagas med mycket värme och vätska kan du däremot äta mer av, eftersom de innehåller lägre nivåer av giftet. Krossade linfrön bör du undvika att äta helt om de inte är tillagade.

  • Vuxna kan äta 1-2 msk linfrön/dag, utöver den mängd som finns i gröt, müsli och bröd.
  • Barn bör inte äta linfrön, dock går det bra med den mängd de får i sig via müsli, bröd och liknande.

kanel nyttiga livsmedel

2. Kanel

Kanel kommer från barken på kanelträd. Kumarin är ett ämne som finns naturligt i kanel, och är skadligt i stora doser. Om man konsumerar kanel i normala doser är det ofarligt men i stora doser över lång tid kan det skada levern. Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum) innehåller mycket mindre kumarin och innebär inte samma risk. För att inte få i sig för mycket av de skadliga ämnet bör:

  • Vuxna bör begränsa intaget av kanel till cirka en tesked per dag.
  • Barn bör inte få i sig mer än ungefär en halv tesked per dag, detta för att undvika risk för leverskador.

kokosolja

3. Kokosolja

Kokosolja/ kokosfett uppfattas ofta som hälsosamt och förekommer frekvent i recept fö ”hälsosammare” bak- och matlagning. Faktum är att kokosolja innehåller mer än 90% mättade fetter, vilka ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom jämfört med fleromättade fetter.

Om du börjar äta en kost med lägre andel mättade fetter och ersätter det med bättre mat rik på fleromättade fetter, fibrer och fullkorn så kommer mest sannolikt risken för hjärt- och kärlsjukdom sänkas. De flesta studier som utförs på kokosolja är inte gjorda på människor och därmed är underlaget att kalla kokosfett för hälsosamt för tunt i dagsläget.

Vilket fett bör du steka i?

Fleromättade fetter finns i exempelvis rapsolja och olivolja. Rapsolja innehåller även omega-3 fetter som är viktiga för kroppen och som kroppen inte kan tillverka själv. Rapsolja och olivolja går utmärkt att steka i men vid väldigt höga temperaturer under lång tid kan ämnen bildas som ökar risken för cancer. Dock når man näst intill aldrig de höga temperaturerna vid vanlig matlagning.

Hur ofta och hur mycket kokosolja kan du äta?

Älskar du smaken av kokosolja? Lika som för övriga nämnda nyttiga livsmedel är det inget farligt att äta det då och då. Trots att de kan innehålla mindre hälsosamma ämnen. Så för dig som älskar kokosfett så går det bra att inkludera det i kosten, men precis som till många andra källor till mättade fetter så som smör så är varken smör eller kokosfett något som du bör överdriva i kosten.

Allt men inte alltid – och i rimlig mängd, som sagt. Hoppas våra råd kan hjälpa dig!

Källor

Fler goda kostråd och recept hittar du i Isabelle Christiansson´s bok 101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa

bella_port_24 - granola
Text: Isabelle Christiansson

Isabelle Christiansson är utbildad Näringsfysiolog från Stockholms Universitetet och Karolinska Institutet samt har läst till personlig tränare hos The Academy.Redan från barnsben har hon intresserat sig för träning och hållt på med bland annat ridning, hoppning, dans, gym, kampsport och cykling. Isabelle har cyklat Vätternrundan 300 km tre gånger, MTB vättern och Uppsala bike weekend med flera. Dessutom gillar hon hinderbanelopp och har genomfört både Ultimate OCR Åkersberga och Arena run. På Instagram kan du följa Isabelle som Belliblonkan!

Isabelle Christianssons böcker:

Fler lästips:

 

Commenter's avatar
Anna Jonasson

Chefredaktör, SportHälsa

annajonasson.sporthalsa.se är en av Sveriges äldsta och mest inflytelserika bloggar inom träning och hälsa, med 14 år på nacken. Här får du ta del av träningspass, recept och Anna Jonassons vardag som 4-barnsmamma och chefredaktör på webbtidningen SportHälsa. Alltid med rörelseglädje och hälsa i fokus, utan pekpinnar.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.