Sunda recept med saffran och hälsoråd i juletid

Julen är en tid fylld av dofter, smaker och traditioner, samtidigt som det kan vara utmanande att hålla fast vid sina vanor. Hur kan du njuta av godsaker, utan att helt släppa taget om hälsan? Här hittar du både sunda recept med saffran och råd.

Julen är för många starkt förknippad med mat och gemenskap. Pepparkakor, glögg, julbordets läckerheter och som här – smarriga recept med saffran hör till. Men att tacka ja till alla läckerheter behöver inte alltid känns rätt. För en frisk person är det är inte farligt att äta mer än vad kroppen behöver då och då, det är inte farligt att äta mer fett, socker och salt i perioder.

Julen – full av njutning och tradition

I december finns dock ett överutbud av efterrätter, läckra maträtter och godis. Att frossa loss kan kännas rätt i vissa situationer men att göra det upprepat kan göra att man tillslut längtar tillbaka till sina vanliga rutiner. För att fortsätta njuta av julens smaker kommer du här kunna ta del av två sunda recept med saffran och tips kring hur du pimpar din vanliga kost och får ut det mesta av julens smaker.

► Lyssna även på SportHälsa Snackar poddavsnitt 88 om julstress och julbord: träning, balans och frestelse. Bella ger dig fler råd och idéer för en sund och god jul.

Att både njuta av julens goda smaker och komma i stämning, samtidigt som du får i dig näringsrik mat med protein, fibrer, bra fetter och kolhydrater, behöver inte vara så komplicerat. Här hittar du några förslag på hur du kan julpimpa din vanliga kost. Sedan behöver du självfallet inte byta ut alla vanliga måltider, godis och fika till hälsosammare alternativ, utan det handlar om att hitta en balans som passar dig och som du mår bra av.

Goda hälsoråd i juletid

  • Toppa frukostgröten med juliga smaker, russin, pepparkakskrydda eller kanel.
  • Addera julsmaker till lunch eller middag men ta ändå vara på näringen genom att välja bra proteinkällor sås om lax, sill och ägg. Välj en färgglad sallad med grönkål, valnötter och tranbär. Som bra kolhydratskällor kan du välja potatis, ugnsrostade grönsaker eller ris kokt med saffran.
  • Till mellanmål passar det bra att välja grövre smörgåsar med julskinka, men för att hålla nere på källorna till socker kan du leta efter ett bröd som är nyckelhålsmärkt eller baka eget.
  • Byt ut vissa klassiska smaker mot bättre varianter, exempelvis lätt mejeriprodukter istället för fullfeta och lax istället för korv, eller nötter och torkad frukt istället för godis.

Ytterligare knep att för näringsrik njutning är att göra egna, stämningsfulla desserter. Här får du två förslag på sunda recept med saffran.

Sunda, smarriga recept med saffran

Saffransmousse med kolasås och lingon

Detta är en otroligt snabb dessert som du kan vispa ihop medan gästerna är på intåg. Genom att sedan servera den i ett högt glas och toppa med vackra lingon och ringla över kolasås så ser det otroligt lyxigt ut med enkla medel.

Ingredienser, 4 portioner:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl gräddfil
  • 1 msk citronjuice<
  • 0,5 g saffran
  • 100 g vit choklad
  • Lingon
  • Kolasås

Gör så här:

  1. Smält den hackade vita chokladen i en värmetålig skål över vattenbad.
  2. Vispa under tiden grädden så att den blir fluffig och bildar toppar.
  • Blanda sedan saffran och citronsaft i en skål. När den vita chokladen är smält och fått svalna så kan du blanda ned saffransblandningen med chokladen samt gräddfilen.
  • Vänd ned saffransblandningen i grädden. Lägg sedan upp moussen i högaglas och låt vila i kylen i. Helst i 1-2 timmar.
  • Toppa moussen med kolasås och lingon.

Saffranskvarg med granatäpple

Detta recept ger goda julesmaker men samtidigt bra näring så som protein, C-vitamin, kalium och kalcium. Passar att äta denna smarrighet både till frukost, mellanmål eller som en vardagsefterrätt. Mums!

Ingredienser, 4 portioner:

  • 500 g vaniljkvarg
  • 0,5 g saffran
  • 1 granatäpple
  • 1 dl russin
  • Du kan komplettera med müsli, flingor eller krossad pepparkaka för crunch.

Gör så här:

  1. Blanda kvarg med saffran.
  2. Rör i russin och toppa sedan med granatäpple.

Tips! För att addera crunch går det att toppa med flingor eller müsli. För att få en mer efterrätts liknande touch kan du krossa pepparkakor och lägga på toppen.

Näringsinnehåll i desserterna

En uppskattning och jämförelse mellan de två recepten presenterat per portion.

Saffransmousse med kolasås

Lussekvarg med granatäpple och saffran

Kalorier/ portion

550 kcal

140 kcal

Kolhydrater

33g

18g

Protein

5g

14g

Fett

45g

 1g

Varje mellanmål och efterrätt har sitt tillfälle och passar i olika situationer. Nu i juletid kan vi lockas av många läckerheter så som godis, snacks och efterrätter. Beroende på vad man har för mål, hälsomässigt, viktmässigt eller muskeluppbyggnad så kan det vara bra att veta vad något innehåller. Recepten ovan innehåller detta per portion.

Vardag kontra helg

För att nå balans är mitt tips som näringsfysiolog att se månaden december som “vardag” med till störst del vanliga rutiner kring kost och träning plus små guldkorn här och var, en lussebulle till kaffet, en skiva vörtbröd till frukost och en extra fika här och var. Men däremot kan man se juldagarna som helgdagar och låta dom vara helg på riktigt,  äta av alla läckerheter. Denna uppdelning gör att det varken blir för mycket eller för lite, utan en lagom balans.

Hälsa är långsiktig

Hur du än vill lägga upp kost och träning under december så är det viktigaste att du mår bra, tackar ja när du vill tacka ja och nej när du vill avstå. Följ magkänslan och njut av julen. Kom ihåg att hälsa inte byggs på en dag eller vecka. Ett par dagar med mer mat eller mindre träning förstör inte dina vanor. Tvärtom kan det ge ny energi och motivation, kanske till och med bidra till nya personbästa och rekord när det nya året tar vid. Tillåt dig själv att njuta av favoriterna – välj medvetet det du verkligen uppskattar istället för att äta av allt bara för att det finns.

God jul!

bella_port_24 - granola

Text: Isabelle Christiansson

Isabelle Christiansson är utbildad Näringsfysiolog från Stockholms Universitetet och Karolinska Institutet samt har läst till personlig tränare hos The Academy och gått utbildningen Mama Move, träning för gravida och mammor.

Redan från barnsben har hon intresserat sig för träning med bland annat ridning, hoppning, dans, gym, kampsport och cykling. Isabelle har cyklat Vätternrundan 300 km tre gånger, MTB vättern och Uppsala bike weekend med flera. Dessutom gillar hon hinderbanelopp och har genomfört både Ultimate OCR Åkersberga och Arena run. På Instagram kan du följa Isabelle som Belliblonkan!

Isabelle Christianssons böcker:

Fler lästips av Isabelle:

Commenter's avatar
Anna Jonasson

Chefredaktör, SportHälsa

annajonasson.sporthalsa.se är en av Sveriges äldsta och mest inflytelserika bloggar inom träning och hälsa, med 14 år på nacken. Här får du ta del av träningspass, recept och Anna Jonassons vardag som 4-barnsmamma och chefredaktör på webbtidningen SportHälsa. Alltid med rörelseglädje och hälsa i fokus, utan pekpinnar.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.