Yogautbildning i Självläkningsterapi

Självläkningsterapi

Drömmer du om en framtid inom hälsa, friskvård och funktionsmedicin och funderar på att gå en yogautbildning? I självläkningsterapeutprogrammet STP®, utbildas du av experter inom funktionell medicinsk yoga, kost, näringslära och livsstilskunskap. Sveriges första yogautbildning inom självläkningsterapi med funktionsmedicinska rötter.

Självläkning är en naturlig, medfödd kraft som finns inom alla och som innebär att kroppen kan reparera sig själv om den ges de allra rätta förutsättningarna. Med självläkningsterapi hjälper man sina klienter att identifiera vad som försvårar självläkningen och lär ut de verktyg som enligt forskningen kan hjälpa kroppen att läka sig själv.

Yogautbildning i självläkningsterapi – ett viktigt verktyg om du vill förändra liv

Vi har pratat med Madeleine Wilhelmsson, huvudlärare på självläkningsterapeutprogrammet och grundare av två yogastudios på Östermalm i Stockholm, som går under namnet Yogamana. Här berättar Madeleine om deras unika yogautbildning och hur självläkning och funktionsmedicin kan förbättra folkhälsan på samhällsnivå.

Yogautbildning i Självläkningsterapi

Sveriges första yogautbildning som kombinerar yoga med kost, näring och livsstil

Självläkningsterapeutprogrammet STP® är Sveriges första kombinationsutbildning i medicinsk yoga, kost, näring och livsstil. En yogautbildning i 3 steg där man utbildas till självläkningsterapeut och lär sig hjälpa andra att läka sig själva utifrån ett holistiskt och funktionsmedicinskt perspektiv. Men vad innebär det?

Yoga och meditation är ett av världens äldsta verktyg för självläkning som praktiserats under närmare 5000 år. Funktionell medicinsk yoga består av andningsövningar, avslappning, meditationer och mjuka rörelser – ett kraftfullt verktyg som snabbt ger effekt.

Funktionsmedicin är en medicinsk gren som på vetenskaplig grund med utgångspunkt i hälsosamma livsstilsvanor har som mål att identifiera och behandla kroniska symtom och sjukdomar, liksom stärka immunförsvaret.

Ett holistiskt synsätt syftar i sin tur till att se helheten mellan orsak och verkan, vilket enkelt förklarat är en självläkningsterapeuts uppgift.

– Det handlar inte bara om att dämpa symtom, vilket också kan vara livsviktigt, men att man även går till botten med orsaken till varför man exempelvis är utmattad, har högt blodtryck eller konstant ont i huvudet, säger Madeleine Wilhelmsson, grundare av Yogamana och huvudlärare på självläkningsterapeutprogrammet.

-Det är så viktigt för att få långsiktiga resultat. Där fallerar ofta västerländsk sjukvård, men detta är något som funktionsmedicinen har snappat upp.

Yogautbildning i Självläkningsterapi

Yogautbildning i 3 steg med inslag av kost, näring, livstil

Med ett rutinerat team av yogaterapeuter, näringsexperter, forskare och läkare, vill Madeleine Wilhelmsson erbjuda konkreta verktyg genom att lära blivande terapeuter inom självläkningsterapi att ge klienter individanpassade råd och gå till botten med kroniska besvär, som till exempel sömnbrist, utmattning, migrän eller oro – en utbildning hon själv saknat. ”Detta är en perfekt yogautbildning för dig de som tänkt att de vill gå en utbildning men även vill lära sig helheten för hur man kan arbeta med kost, näring och livsstil”, säger Madeleine Wilhelmsson

– Vi kan med rätt verktyg hjälpa kroppen att reglera och läka sig själv om man ger den dom bästa förutsättningarna för det, säger Madeleine.

–Ibland behöver man dock behandling, operation eller mediciner, men till stor del så finns det  väldigt mycket som kroppen kan läka själv.

Självläkningsterapeutprogrammet sker i tre steg som vi sammanfattar här:

Steg 1: Här lär du dig grunderna i självläkning och medicinsk yoga. Även grundläggande kost- och näringslära på mikro- och makronivå ingår i detta steg, liksom teori om immunförsvarets roll och kunskap kopplat till våra vanligaste livsstilssjukdomar. Du lär dig också att ge enklare hälsoråd och leda grupper och klienter i grundläggande funktionsmedicinska yogapass.

Steg 2: Här arbetar du vidare, får en större yogisk verktygslåda och dyker djupare in i den yogiska filosofin och den indiska läran ayurveda. På kostfronten lär du dig mer om eliminationsdieter och inflammationshämmande kost kopplat till nervsystemet och det psykiska måendet. Du går även igenom grunderna i cellbiologi och hur du som självläkningsterapeut kan skapa självläkningsplaner baserat på individuell livsstilsmedicin.

Steg 3: Nu utvecklar du dina kunskaper i hormonsystemet, lär dig att hålla coachande samtal och tillämpa olika mätmetoder inom funktionsmedicin, till exempel hur du kan mäta sömnkvalitet och utvärdera ditt arbete med klienter.  Du får även ta del av fallstudier om hur olika näringsbrister kan hanteras, samt lyfter på locket till kvantfysik kopplat till yoga och meditation. Yogiskt djupdyker kursen in i det energimässiga synsättet på människan och det så kallade ”chakrasystemet.”

Samtliga utbildningssteg innefattar även grundläggande marknadsföring som lär dig det du behöver veta för att framgångsrikt bygga ditt varumärke och nå ut till potentiella klienter efter avslutad utbildning. Läs mer om samtliga steg och vad du lär dig här!

Intresset för yogautbildningen har hittills varit stort. Steg 1, som lanserades under mars i år blev helt fullbokad.  I juni i år, 2021, kommer därför ännu en chans att boka in sig på Steg 1. Gör din anmälan till Steg 1 här.

Yogautbildning i Självläkningsterapi

Yoga som medicin

Du väljer själv om du vill genomföra samtliga steg i programmet eller stanna vid Steg 1. Detta oavsett om du deltar för din egen skull, endast vill hålla yogaklasser och individuella hälsosamtal eller totalt byta inriktning på liv och karriär. Utbildningens spännvidd gör att du som självläkningsterapeut kan arbete inom många olika områden, i både stor och liten skala.

Självläkningsterapi kan innebära att du exempelvis leder yogaklasser för grupper och privatpersoner, håller enskilda självläkningssessioner och hälsosamtal, föreläser om stresshantering på företag, i vården och skolan. Eller att du coachar, inspirerar och stöttar i andras självläkning, både privat och i arbetslivet.

–Det är det den här utbildningen går ut på. Att en självläkningsterapeut ska kunna mycket om alla de här delarna, säger Madeleine.

Återigen helheten. Så varför har vi då generellt så svårt att se vår hälsa ur ett helhetsperspektiv när det är så viktigt?

– Jag tror att det bygger väldigt mycket på vårt gamla system, hur vi har utbildat vårdpersonal från början och hur vi behandlar sjukdom idag, säger Madeleine.

– Jag har ju varit utbränd själv och det var inte en enda läkare eller terapeut som pratade med mig om dem egentliga orsakerna till varför jag höll på att köra över mig själv.

Yogautbildning i Självläkningsterapi

Madeleine berättar att hon inte kände sig värdefull. Utöver det saknade hon kunskap om andning, kost och näring, och visste inget om lämpliga övningar för att bygga fysisk, mental och psykisk styrka. Kunskaper som hon själv vunnit genom att leta upp olika experter.

-Nu finns den kunskapen samlad i Självläkningsterapeutprogrammet, säger Madeleine.

-Det är jag stolt över, för det kommer att hjälpa många att må väldigt mycket bättre.

Hon betonar att självläkningsterapi aldrig kan ersätta läkarvård och att det är viktigt som självläkningsterapeut att vara lyhörd för när annan hjälp behövs. Något som också alltid lärs ut till blivande terapeuter.

– Det finns ju en ”jättestor idé” med att börja titta på, hur lever jag, vad är det för tankar jag dagligen matar mig själv med, säger Madeleine.

-Allt vi tänker skapar känslor som tydligt påverkar hur vi mår. Detta är även grunden i all stresshantering; att lära sig hantera sina tankar för att få långsiktiga resultat.

Hon tror att det ligger i tiden att allt fler människor vill vara med och påverka sin egen hälsa, utan att alltid behöva medicinera eller riskera eventuella biverkningar. Omvänt möter hon också klienter som initialt tvekar inför livsstilsförändringar, eftersom det i grunden ju ”kräver en insats”, tid och inte minst mod.

-Det är modigt att börja ta ansvar för sin egen hälsa och det finns ingen annan som kommer att göra det åt dig. Den insikten måste komma inifrån, säger hon.

Med dagens duktighetssyndrom är det lätt att köra gasen i botten och ignorera kroppens signaler, något som regelbunden yoga och meditation effektivt kan råda bot på.

– Yoga är ett sätt att lära känna sig själv. Att inte vara rädd för ensamhet och trivas i sitt eget sällskap, säger Madeleine.

– Den viktigaste relationen i ditt liv är ju den du har med dig själv. Trivs du inte med den kommer du leta utanför hur länge som helst efter den rätta personen.

Med kunskapen som du får i självläkningsterapeutprogrammet kan du påverka ditt eget mående och bli den bästa versionen av dig själv, men också verka för folkhälsan i stort. I förlängningen förändrar det liv.

Självläkningsterapi

Vill du veta mer och utbilda dig till att jobba med självläkningsterapi? Läs mer om programmet och gör din anmälan här!

 

 

Text: Jennie Nysted

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.