Vilken återhämtningstyp är du?

Vilken återhämtningstyp är du?

Vilka är de bästa återhämtningsstrategierna egentligen? Vad får ut mest av? Tja, det beror till stor del på vad vi ska återhämta oss ifrån.

Vad är belastningen? Svåra möten på jobbet? En lång natt med en bebis som vägrade sova? En stressig vardag med konflikter med tonåringen? Ett tungt styrkepass med ovana muskler? Oro över en ekonomi som inte verkar gå ihop? Eller är det kanske flera av dessa saker? På vilket sätt och i vilken omfattning känner du dig trött? Kanske är du till och med mer än trött – du kanske är riktigt sliten? Rätt självklart behöver vi utgå från ett individuellt behov när vi hittar våra funktionella återhämtningsstrategier.

När hjärnan ger oss signalen att ”oj, så trött jag är”, behöver vi hitta det som (helst) både kort- och långsiktigt ger den bästa återhämtningen. Men signalen är inte alltid så exakt, om vi inte trimmar den. Trötthet kan stå för så mycket. Vi strävar efter att hitta det som gör att tröttheten släpper, att vi återhämtar oss, men vi lyckas inte alltid hitta rätt. Vi gör mycket av gammal vana och det som i stunden känns enklast. Vi sätter oss i TV-soffan med lite snacks efter jobbet fast belastningen var just ”satt hela dagen och tittade in i datorn”. Återhämtningen efter jobbet vore kanske bättre matchad med: ”tar en promenad och vilar huvudet från skärmar”. Eller belastningen kanske handlar om: ”sovit för lite flera nätter”, vår instinkt blir att skapa snabb energi och balans genom att ta en kopp kaffe och en bit choklad (trötthet lockar fram sötsug!). En bättre återhämtning kanske är en power nap samt en skön nedvarvning och tidig kväll.

Det fina i det hela är att vi faktiskt kan trimma in oss på att lyssna på kroppens trötthetshetssignaler – vad de står för; på vilket sätt är vi trötta? Vad är känslan och vad behöver jag nu? Behöver jag en bit choklad? Vilken del av mig är det i så fall som behöver den? Behöver jag ta en promenad? Vilket hjälper mig kortsiktigt? Vilket hjälper mig på lite längre sikt. Om vi vågar stanna upp och känna efter innan vi gör. Om vi verkligen tränar oss på det så kommer vi tillslut att få en ganska bra kontakt med våra faktiska behov och trötthetsignalen blir mer trimmad.

Hur får du koll på vad dina trötthetsignaler står för och hur vet du vad du behöver för att återhämta dig?


Text: Sigrid Landgren som bloggar för Sporthälsa på bloggen Balans och återhämtning.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.