Godsaker efter säsong är en hållbar strategi. Bjud på busenkla och supergoda blåbärskakor från Victorias provkök till fikat – allt du behöver är fyra ingredienser.
Har du fyllt frysen med blåbär efter höstens plock eller håller dig till bär från butiken? Oavsett är det en god idé att välja årstidens råvaror för att skapa något smarrigt. Här i form av bråbärskakor från Victorias provkök som är lika enkla att göra som goda att äta.
Victorias enkla blåbärskakor
Ingredienser, ca 20 kakor
- 150 g mjukt smör
- 3 dl vetemjöl eller mandelmjöl för glutenfritt
- 1,5 dl strösocker eller sötströ för sockerfritt
- 2 dl blåbär gärna färska
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Rör ihop smör, mjöl och socker tills en formbar deg.
- Rulla runda bollar som du sedan trycker ut i en muffinsform.
- Lägg i blåbär och toppa eventuellt med lite extra smuldeg.
- Grädda i ugnen ca 7-10 minuter.
Blåbärskakor
Ingredienser
- 150 g smör
- 3,5 dl vetemjöl alt. mandelmjöl för glutenfritt
- 1,5 dl socker alt. sötströ för sockerfritt
- 2 dl blåbär
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°.
- Rör ihop smör, mjöl och socker tills en formbar deg.
- Rulla runda bollar som du sedan trycker ut i en muffinsform.
- Lägg i blåbär och toppa eventuellt med lite extra smuldeg.
- Grädda i ugnen ca 7-10 minuter.
Recept och bilder: Victoria Willén som bloggat på Victorias Provkök sedan år 2010. Matlagning och bakning är hennes stora intresse och i bloggen hittar du recept som ALLA kan laga. En blandning av allt från hälsosam inriktning till goda desserter, enkla luncher och lyxiga middagar.
”Allt som är gott är värt att äta i lagom mängd” är Victorias motto. ”Att lyxa till vardagen är viktigt för mig och med enkla medel kan vardagen bli en fest.” Vi på SportHälsa håller med. Victorias Provkök, fullt av läckra recept, restaurangtips m.m. hittar du här.
Hej!
Har precis gjort dessa blåbärsmuffins som blev väldigt tunna som en halv mindre normal muffins. Saknas inte bakpulver i detta?
Med vänlig hälsning,
Monica Kirsmaa kirsmaa@bredband.net
Hej Monica! Det här är kakor, inte muffins, så dom kommer inte bli fluffiga utan mer ”hårda” i konsistens. Tyvärr kan jag inte ge dig ett bättre svar, eftersom det är Victorias recept. Med vänlig hälsning, Anna