Energy Balls med blåbär – recept + 5 fördelar med frystorkad frukt

Frystorkad frukt är ett perfekt hälsosamt mellanmål och tillbehör. Här får lära dig allt du behöver veta om frystorkad frukt och ta del av ett gott recept på Energy Balls med frystorkade blåbär.

Vi känner alla till hur viktigt det är för hälsan att äta tillräckligt med frukt och grönsaker, men det kan ibland vara en utmaning – speciellt under vinterhalvåret när det är svårare att hitta fräscha och prisvärda frukter och grönsaker. Frystorkad frukt är ett smakrikt och jättegott alternativ till färsk frukt eftersom att all vätska är borttagen från frukten, vilket resulterar i en lätt, krispig textur med en koncentrerad smak som passar perfekt att snacksa på. Ännu bättre är att eftersom att all vätska är borttagen så har frukten kvar i stort sett alla sina näringsämnen!

Vad är egentligen frystorkad frukt?

Frystorkad frukt skiljer sig från den torkade frukten som många är vana vid, eftersom att all vätska är bortagen ur frukten vilket gör att den är knaprig eller krispig i texturen. Näringsämnen som finns i frystorkade frukter och bär erbjuder flera hälsofördelar, vilket gör det till ett nyttigt och gott tillskott till en hälsosam kosthållning. Du kan äta frystorkad frukt i müslin och havregrynsgröten. Det går också utmärkt att baka med, och det är gott att äta som det är.

Frystorkningsprocessen erbjuder möjligheten att avlägsna vätskan och bevara i stort sett vilken frukt eller grönsak som helst. hälsoföretaget Mountainfields webshop kan du hitta ett varierat sortiment av frystorkade frukter och bär.

Den största fördelen med frystorkningsmetoden är möjligheten att producera ren, oprocessad och näringsrika livsmedel med lång hållbarhet. På så sätt är frystorkad frukt bekvämt, mångsidigt och lätthanterligt.

Så skapas frystorkad frukt

Frystorkning avlägsnar fukt från råa, frysta produkter. Eftersom att vattnet avlägsnas från produkten i fruset tillstånd, förblir cellstrukturen intakt och den färdiga produkten liknar sin färska motsvarighet.

Vatten smaksatt med frystorkad frukt och bär

Fördelar med frystorkad frukt

  1. Frystorkad frukt är en ren produkt som är fri från tillsatser. Det är riktiga frukter i ett smakrikt, bekvämt och lättillgängligt format.
  2. Så nära färsk frukt du kan komma. Frystorkning bevarar näringsämnen mer effektivt än andra sorters torkningsmetoder. Processen bevarar också den faktiska färgen, formen, lukten och smaken på den ursprungliga frukten.
  3. Superfood! Frystorkad frukt är, precis som färsk frukt, riktig supermat som ordentligt boostar din hälsa och ditt välmående. Frukt är som bekant en viktig del i en hälsosam kosthållning och frystorkad frukt är ett spännande och hållbart alternativ till färska frukter och bär.
  4. Variation. Precis som färsk frukt så kan frystorkad frukt kan varieras i det oändliga. Frystorkad frukt kan ätas som den är och användas som en hälsosam och smakrik ingrediens i alla möjliga recept.
  5. Hållbarhet. Genom att all vätska tas bort under frystorkningsprocessen kvarstår knappt någon vätska som bakterier kan frodas i. Det innebär att frystorkad frukt har en mycket lång hållbarhetsperiod och passar utmärkt att förvara i skafferiet i en sluten förpackning.

Energy Balls med frystorkade blåbär

Här kommer ett gott och hälsosamt recept på Energy Balls med frystorkade blåbär. Ett perfekt recept att slänga ihop och förvara i kylen under veckan så har du ett nyttigt mellanmål när hungern (eller sötsuget) kommer smygande!

Skriv ut recept
Energy Balls med frystorkade blåbär (vegan)
Instruktioner
  1. Mixa mandel, cashewnötter och dadlar i en matberedare tills allt är finhackat och väl blandad. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa i 1-2 minuter tills det bildas en deg. Fukta händerna och rulla till bollar i önskad storlek. Njut!

Bild från Hanna´s Green Kitchen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.