Vegetariskt, carnivore eller tallriksmodellen? Vilken diet ska du välja?

diet

Vegetariskt, veganskt, lchf, carnivore eller tallriksmodellen. Det finns idag mängder med olika dieter. Så hur kommer det sig att det finns så många olika och vilken diet är den bästa för dig?

Människans utveckling är komplex och därmed vad som är en passande diet. Från att ha varit en del av apsläktet har människan utvecklats i miljontals år till den moderna människan vi är idag. I och med att människan har gått igenom en sådan lång och utbredd utveckling har också vårt näringsbehov ändrats.

För cirka 6-7 miljoner år sedan dog människans och schimpansernas gemensamma förfäder ut. Vi gick då skilda vägar och utvecklingen mot bland annat stenåldersmänniskan och den moderna människan tog fart. Det är också dessa tre olika tidsaspekter som präglar större delen av de olika dieter som finns i dagsläget. 

▶︎ Läs även vår artikel: 7 dieter – varför, hur, plus och minus

Kostens utveckling

Schimpansernas kost skiljer sig markant från människans. Schimpanserna äter till 90% bladgrönsaker och frukt. Utöver detta äter de sav, bark, frön och insekter. Nästa stora matepok är stenålderskosten som skiljer sig markant från schimpansernas. Från en kost helt utan kött började stenåldersmänniskan istället att äta mer och mer kött där det till och med under stunder kunde vara det enda som de åt. Utöver detta åt stenåldersmänniskan alla möjliga frukter och rotfrukter. Den stora skillnaden mellan schimpansen och stenåldersmänniskan är köttkonsumtionen. Stenåldersmänniskan bytte ut bladgrönsakerna som schimpanserna äter upp mot 50% av till kött.

För 10 000 år sedan tog ett 2,5 miljoner långt matupplägg slut när jordbruket gjorde sitt intåg. Kosten förändrades radikalt. Det var här spannmål, kött med hög fetthalt och mejeriprodukter gjorde sitt intåg. Från att ha jagat mat till att producera mat. Från en kost med hög proteinhalt till mat med låg proteinhalt. Och förutom detta höjdes intaget av kolhydrater rejält.

Vegetariskt, carnivore eller tallriksmodellen – så funkar det!

Det finns många olika dieter varav vegetariskt, carnivore och tallriksmodellen är tre av dem. Dessa tre skiljer sig också väldigt mycket åt.

  • Den vegetariska maten bygger på växtbaserad mat och utesluter alla typer av kött, kyckling och fisk. Allt fler blir idag vegetarianer. En fördel med vegetarisk mat som många som går över till en vegetarisk kost brukar nämna är att kroppen känns lättare. Det har medfört att vegetarisk mat idag blir allt vanligare bland idrottare.
  • Carnivore är den totala motsatsen till vegetarisk mat. Carnivore bygger istället helt på köttbaserad kost där allt annat utesluts. Denna diet har ett ursprung från stenåldersmänniskan som långa stunder bara åt mat i brist på annan föda.
  • Tallriksmodellen är den diet som symboliserar det moderna samhället. Den är framtagen med ett ursprung från jordbrukarsamhället där spannmål utgör en stor del av dieten. Tallriksmodellens mål är att skapa en balanserad kost där växtbaserad mat och animaliska produkter får plats.

diet

Vilken diet är bäst?

Hur ska du då veta vilken som passar dig? Genom att ifrågasätta dina nuvarande matval kan du förändra och förbättra utifrån dina egna behov. Det som passar andra kanske inte passar dig, men genom att läsa på om olika dieter och se över din egen kost kan du göra förändringar som kan bidra till stora positiva hälsoeffekter. Och en sak är i alla fall säker. Det är mycket som vi kan lära oss av våra förfäder stenåldersmänniskorna och av våra släktingar schimpanserna.

 

Text: Hälsocoach Sebastian Johansson
Hemsida: hälsocoachning.se – här kan du få hjälp med kosten och att hitta rätt upplägg för dig.
Instagram: @coachjohansson

Källor: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/l%C3%A5ng/m%C3%A4nniskans-utveckling , Cordain, L Stenålderskost (2002) , Boutenko, V Grönt för livet (2010).

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras