Vegansk Janssons frestelse med Toonish – recept

Vegansk Janssons frestelse

Trenden med fler klimatsmarta alternativ på jul- och påskbordet håller i sig, ofta precis lika gott som den traditionella, om inte godare? Prova receptet vegansk Janssons frestelse med växtbaserad tonfisk, en älskad klassiker.

Äntligen kan du servera vegansk Janssons frestelse så att alla dina gäster kan njuta av den klassiska maträtten. Kanske den mest traditionella på jul- och påskbordet, näst efter skinkan som du också kan laga i läcker, vegansk form).

Vegansk Janssons frestelse

Företaget Hooked Foods arbetar för ett sundare marint ekosystem och för att motverka överfiske. Under året har deras växtbaserade fisk – den första i Sverige – lanserats på svenska restauranger och i butiker. Nu har de även tagit fram ett första recept på vegansk Janssons frestelse med växtbaserad tonfisk som alternativ till den traditionella Janssons frestelsen.

Vegansk Janssons frestelse med Toonish tomat och kapris

Antal portioner: 6 (8-10 bufféportioner)
Tillagningstid: 60 minuter

Ingredienser:

  • 2 gula lökar
  • 6 potatisar (ca 900 gram)
  • 3 dl växtbaserad grädde
  • 4 msk små kapris
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 burk vegansk tonfisk (Toonish tomat)
  • 30 gram växtbaserat smör
  • 1 msk ströbröd
  • rapsolja, för stekning

Gör så här: 

  1. Värm ugnen till 180°C (varmluft) eller 200° C (vanlig).
  2. Skala och skiva löken tunt. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna och stek löken mjuk under ca 4 minuter.
  3. Skala potatis och skär den i tunna strimlor, gärna med en mandolin. Smörj en ugnssäker form och varva potatis med lök.
  4. Blanda ihop växtbaserad grädde i en bunke med kapris och tillsätt salt och nymalen svartpeppar. Ringla över potatisen.
  5. Toppa med små klickar av vegansk tonfisk (Toonish tomat) och smör. Strö på ströbröd.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Vegansk Janssons frestelse
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Vegansk Janssons frestelse med Toonish tomat och kapris

Måltid Lunch, Middag
Tag Janssons frestelse, julmat, Vegansk Janssons frestelse
Specialkost Äggfritt, Glutenfritt, Laktosfritt, Veganskt, Vegetariskt

Ingredienser

  • 2 st gula lökar
  • 6 st potatis
  • 3 dl växtbaserad grädde
  • 4 msk små kapris
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 burk vegansk tonfisk (Toonish tomat)
  • 30 gram växtbaserat smör
  • 1 msk ströbröd
  • 1 msk rapsolja, för stekning

Instruktioner

  • Värm ugnen till 180°C (varmluft) eller 200° C (vanlig).
  • Skala och skiva löken tunt. Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna och stek löken mjuk under ca 4 minuter.
  • Skala potatis och skär den i tunna strimlor, gärna med en mandolin. Smörj en ugnssäker form och varva potatis med lök.
  • Blanda ihop växtbaserad grädde i en bunke med kapris och tillsätt salt och nymalen svartpeppar. Ringla över potatisen.
  • Toppa med små klickar av vegansk tonfisk (Toonish tomat) och smör. Strö på ströbröd.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg