Variera din potatissallad på fyra läckra sätt – enkla och näringsrika recept

potatissallad

Färskpotatis är starkt förknippat med midsommar, men att blanda den i en potatissallad – kanske ännu mer ultimat sommarmat? Här berättar vi varför och bjuder dig på såväl koktips som fyra läckra recept.

* Recept med reklam för Svensk Potatis *

Potatissallad – den perfekta sommarmaten! En starkt skäl är förstås den underbara färskpotatisen som gör sin entré i maj-juni och går att njuta av ända fram till augusti. De fina, små potatisarna med tunna skal är för många ett måste under midsommar och gör sig även fint i just potatissallad.

Somriga rätter med potatissallad

Potatis passar som bekant till många olika maträtter, kanske lite extra den här tiden på året? Att lägga på grillen ihop med kött och grönsaker, göra en krämig potatisgratäng till det grillade, eller hemgjorda pommes till buffén. Även vanlig kokt potatis är ett fullgott tillbehör till det mesta, men i takt med att graderna utomhus stiger föredrar många av oss svala matätter.

Olika sallader lockar som bäst sommartid då även våra lokalproducerade grönsaker och rotfrukter har högsäsong, perfekt till en potatissallad.

Åtta fördelar med potatissallad som sommarmat

  1. Enkelt att tillaga, vilket ger mer tid för annat i skön sommartid.
  2. Svala maträtter som sallader är både gott i värmen, smidigt att förbereda och ta med sig ut, utan behov av uppvärmning.
  3. Äter du potatisen kall eller avsvalnad får du även i dig det nyttiga fiber som heter resistent stärkelse, något av det bästa som finns för våra tarmbakterier.
  4. Kan varieras i det oändliga med olika potatissorter, tillagning och tillbehör (fyra förslag längre ner).
  5. Färskpotatis har säsong under sommaren med extra god smak till din potatissallad och går fint att äta med skalet på.
  6. Potatissallad är ett enkelt, komplett tillbehör till grillat.
  7. Potatisen har ett högt näringsinnehåll, trots sitt låga kaloriinnehåll. Den ger dig bland annat Vitamin C, en del B-vitaminer, kalium och kostfibrer.
  8. Perfekt ”allt-i-ett-rätt” om du förutom potatis och grönsaker tillsätter en proteinkälla.

Så kokar du den perfekta potatisen till din potatissallad

För hård eller smulig? Många kan tycka det är svårt att koka potatis till rätt konsistens, men det behöver inte vara så krångligt. Först och främst kan det vara bra att tänka på att för hög temperatur gör potatisen seg och klistrig. För att alla potatisar ska bli klara samtidigt bör de även ha samma storlek, så välj jämnstora potatisar när du ska koka.

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet till potatisen med en tesked salt per liter vatten.
  2. Lägg i potatisen, och sätt en digital termometer i mitten. För att potatisen ska få en bra konsistens behöver den snabbt komma upp i temperatur.
  3. Fortsätt koka potatisen tills innertemperaturen är 96 grader. Ånga sedan av potatisen och servera den direkt. O.B.S. När du kokar färskpotatis ska innertemperaturen vara lägre, max 94 grader.

Med dessa goda skäl och koktips ska du även få fyra recept inför sommarens härliga måltider.

Variera din potatissallad på fyra läckra sätt

I Tyskland äter man gärna denna härliga maträtten, god och fräsch i all sin enkelhet.

Kartoffelsalat

Du behöver:

  • 8 st Medelstora fasta potatisar
  • 1 st Rödlök
  • 1 st Äpple
  • 4 st Vårlökar
  • 1⁄2 knippe Gräslök
  • 1⁄2 knippe Bladpersilja
  • 8 st Rädisor

Till vinägretten:

  • 2 msk Dijon senap
  • 2 msk Grov senap
  • 2 msk Vitvinsvinäger
  • 2 msk Honung
  • 1 dl Rapsolja
  • 1/2 dl Olivolja
  • Salt
  • Peppar

Så här gör du:

  1. Koka potatisen och låt den svalna.
  2. Tillaga vinägretten genom att blanda senap, honung och vitvinsvinäger. Använd gärna en mixer. Vispa i oljorna i en fin stråle, och smaka av med salt och peppar. Ställ vinägretten åt sidan i kyl.
  3. Skala och skiva löken, skiva vårlöken, finhacka gräslöken, ansa och hacka persiljan, skiva rädisorna tunt, skiva potatisen och tärna äpplet. Spara lite av kryddorna vid sidan för garnering.
  4. Blanda resten av ingredienserna försiktigt i en skål tillsammans med en del av vinägretten.
  5. Lägg upp potatissalladen på ett serveringsfat. Strimla över resten av vinägretten, och dekorera med de sparade kryddorna och rädisorna.

En festlig sallad som serveras med burrata och grönkålspesto.

Potatis- och tomatsallad med burrata

Du behöver:

  • 1 kg Potatisar, gärna små fasta
  • 400 g Små tomater i olika färger
  • 2 förpackningar Burrata
  • Svartpeppar

Till grönkålspeston:

  • 2 dl Grovhackad grönkål
  • 1 dl Valnötter
  • 2 st Hackade vitlöksklyftor
  • 1 dl Riven västerbottenost
  • 1 1/2 dl Rapsolja

Så här gör du:

  1. Koka potatisen i saltat vatten, låt svalna.
  2. Mixa alla ingredienserna till peston.
  3. Skiva eller dela potatisen och skär tomaterna i halvor.
  4. Blanda potatisen och tomaterna på ett fat.
  5. Gör ett snitt i burratan och lägg på fatet.
  6. Ringla över peston och krydda med färskmalen svartpeppar.

färskpotatissallad

Denna krämiga sallad blir ännu godare om du förbereder den och låter stå en stund. Passar till det mesta och är bland annat perfekt picknickmat.

Krämig färskpotatissallad

Du behöver:

  • 750 g färskpotatis
  • 1 st rödlök
  • 2 msk kapris
  • 2 dl blandad sallad, ruccola/babyspenat/romansallad

Till vinägretten:

  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk flytande eller smält smör
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk flytande honung
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar

Så här gör du:

  1. Använd gärna den redan tvättade potatisen, koka så att den fortfarande är fast. Färskpotatisen ska ha en innertemperatur på 94°C. Låt den svalna.
  2. Rör ihop senap och vinäger i en skål, tillsätt oljan och smöret i en fin stråle. Blanda i honungen och pressa i vitlöken, salta och peppra.
  3. Dela den kokta, avsvalnade potatisen i mindre bitar och skiva rödlöken.
  4. Bryt salladen i mindre bitar, lägg i potatis, rödlök, sallad och kaprisen i vinägretten. Vänd runt och låt allt blandas.
  5. Förbered gärna i god tid, salladen blir bara godare om den får stå i kylen över natten.

Underbar smakkombination av färskpotatis och ansjovis, passande till exempelvis fisk eller med grillad korv. Det går fint att byta ut vitkålen till annan sallad eller böngroddar.

Färskpotatissallad med anjovis

Du behöver:

  • 1 kg färskpotatis
  • 70 g hela ansjovisfiléer
  • 1 dl gräddfilsalt & peppar
  • 1 kruka dill
  • 1 kruka gräslök
  • 2 dl färsk vitkål

Så här gör du:

  1. Koka potatisen i saltat vatten.
  2. Skär den i skivor.
  3. Blanda lite ansjovisspad med gräddfilen.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Vänd ner potatisen i blandningen.
  6. Blanda hackad dill och gräslök med skivad vitkål och grovhackade ansjovisfiléer.
  7. Strö blandningen över potatisen vänd runt.
  8. Servera.

Bon appétit!

Om Svensk Potatis

Svensk Potatis AB arbetar med att informera om och marknadsföra potatis av hög kvalitet, SMAK-märkt potatis. En stor uppgift är att utföra kvalitetsanalyser och med en neutral position i branschen är organisationen helt unik. Svensk Potatis vill också öka kunskapen om potatisens värde som näringsrik mat, detta genom att informera och marknadsföra potatis på ett korrekt och informativt sätt till skolor, storhushåll och konsumenter som dig!

laxlåda

För fler goda recept av potatis online eller ur en hel potatiskokbok, samt mer intressant fakta om potatis – välkommen till Svensk Potatis hemsida!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.