Fun facts och tre festliga recept av färskpotatis till dina sommarkalas

recept av färskpotatis

Tänk att en så näringsrik och billig råvara som potatis kan förvandlas till lyxigaste festmat! Här hittar du såväl fun facts som recept av färskpotatis att imponera på gästerna med vid sommarens kalas.

* Recept av färskpotatis med reklam för Svensk Potatis *

Oavsett om du vill bjuda på en elegant studentfest, midsommarfest eller en mysig middag med familjen är recept av färskpotatis rätt. Egentligen behövs inte så mycket tillagning och tillbehör, eftersom den nyskördade potatisen är god och smakrik i sig själv.

Färskpotatis passar perfekt att koka, grilla, ugnsgratinera eller steka med skalet kvar, eftersom det ger en extra dimension av textur och smak. Och som bekant sitter även mycket näring just i potatisskalet. En färsk hälsobomb med anda ord och fler ”fun facts” får du här!

10 fun facts om potatis

  1. I Sverige äter vi 85 kilo potatis per år och person!
  2. Europa är den världsdel där man äter mest potatis.
  3. Det finns runt 5000 olika potatissorter i världen.
  4. I Sverige odlas ett hundratal olika potatissorter.
  5. Den första potatisen odlades redan 200 år f.kr. av Inka-folket i Sydamerika.
  6. Potatisens namn kommer från det spanska ordet ”patata”.
  7. Det var Spanien som tog patatan till Europa, och detta skedde på 1500-talet.
  8. Människor kan överleva på en diet bestående av endast potatis och mjölk (eller smör), som innehåller A- och D-vitamin, vilka är de enda vitaminerna potatisen saknar.
  9. Världens största potatis odlades fram i England och vägde 3,76 kg.
  10. Idag är Kina den största producenten av potatis.

Kul kunskap att bjuda dina nära och kära på samtidigt som du dukar fram en delikat potatisrätt? Här hittar du tre enkla och festliga recept av färskpotatis!

Tre festliga recept av färskpotatis

recept av färskpotatis
Foto: Staffan Andersson

Färskpotatis med gräddfil och stenbitsrom

Ingredienser, 4 port

  • 1 kg Färskpotatis
  • 3 dl Gräddfil
  • En skvätt vitvinsvinäger
  • Stenbitsrom eller annan valfri rom efter tycke
  • Rädisor

Citronett:

  • Saft från 2 Citroner
  • 1 msk Honung
  • 1/2 dl Rapsolja
  • 1/2 dl Matolja

Gör så här:

  1. Börja med att koka upp gräddfil med en skvätt vitvinsvinäger
  2. Sila bort vätskan genom ett kaffefilter
  3. Låt massan stelna i minst 6 timmar
  4. Koka färskpotatis och häll av vattnet
  5. Lägg potatisen på ett serveringsfat
  6. Smula gräddfilsmassan över potatisen
  7. Klicka på stenbitsrom eller annan valfri rom
  8. Skiva rädisor och lägg på toppen
  9. Rippla över citronett
  10. Garnera med dillkvistar, krasse och svartpeppar

Tips från kocken: Koka färskpotatisen försiktigt så att den inte går sönder i ca 15-20 minuter. Och tänk på att rätten ska stå och vila i 6 timmar innan servering, så den passar utmärkt att förbereda på morgonen.

recept av färskpotatis

Potatis med sill och ägg i glas

Ingredienser, 4 små glas:

  • 150 g kall kokt potatis, gärna färskpotatis
  • 2 ägg, hårdkokta
  • 50 g matjessill’
  • 2 msk dill
  • 2 msk gräslök
  • 2 msk rödlök
  • 1/2 dl crème fraîche
  • 1 msk majonnäs
  • rivet skal från 1/2 citron eller lime
  • salt och svartpeppar

Till servering

  • 1 skiva kavring
  • 2 msk gräslök
  • 2 msk hackad rödlök

Gör så här:

  1. Skala och tärna potatisen
  2. Hacka sillen och äggen fint
  3. Blanda alla ingredienserna
  4. Smaka av med salt och peppar
  5. Fördela potatisröran i små glas
  6. Rosta kavring i brödrost eller i ugn på 150° C cirka 10 minuter
  7. Låt svalna och smula i mindre bitar
  8. Garnera med brödsmulor, gräslök och rödlök

recept av färskpotatis

Färskpotatis med cream cheese och friterade nässlor

Ingredienser

  • Färskpotatis
  • 1/2 liter Brännässlor
  • Frityrolja
  • 4 dl Grädde
  • 5 msk Philadelphiaost
  • 1 dl Cheddarost
  • 1 dl Parmesan
  • Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka färskpotatisen
  2. Ansa och skölj ca ½ liter brännässlor (alt. fäsk bladspenat).
  3. Låt torka på en handduk.
  4. Värm frityrolja till 150° i en gryta och fritera nässlorna i ca en minut. Ta upp dem ur grytan och låt rinna av på hushållspapper och salta.
  5. Koka ner fyra dl grädde till hälften. Blanda i 5 msk Philadelphiasost.
  6. När blandningen är varm, riv en dl cheddarost och en dl parmesan och blanda i.
  7. Krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt den varma potatisen och finskuren dragon. Blanda försiktigt.
  8. Portionera ut blandningen på små tallrikar och lägg några blad av nässlorna på varje portion.

Bon appétit!

Om Svensk Potatis

Svensk Potatis AB arbetar med att informera om och marknadsföra potatis av hög kvalitet, SMAK-märkt potatis. En stor uppgift är att utföra kvalitetsanalyser och med en neutral position i branschen är organisationen helt unik. Svensk Potatis vill också öka kunskapen om potatisens värde som näringsrik mat, detta genom att informera och marknadsföra potatis på ett korrekt och informativt sätt till skolor, storhushåll och konsumenter som dig!

laxlåda

För fler goda recept av färskpotatis online eller ur en hel potatiskokbok, samt mer intressant fakta om potatis – välkommen till Svensk Potatis hemsida!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.