Vansbrosimningen ökar distansen – nu ännu tuffare

Vansbrosimningen ökar distansen – nu ännu tuffare

Vansbrosimningen är ett av världens största öppen vatten-evenemang. I nästan 70 år har tävlingen utmanat såväl unga som gamla simmare – och tuffare ska det bli. I samband med Vansbrosimningen 2018 introduceras nämligen ett helt nytt lopp, Vansbro 10K, som sträcker sig över hela 10 kilometer.

Sedan starten 1950 har Vansbrosimningen varit en av Sveriges mest populära folkfester. Tävlingen, som sker i natursköna Vansbro i Dalarna, är en del av En Svensk Klassiker och lockar årligen över 15 000 deltagare från hela världen. Loppets 3-kilometerssträcka har hitintills varit den längsta distansen för simmare att ta sig an, men från och med sommaren 2018 kommer en 10-kilometerssträcka finnas tillgänglig för de som söker en större utmaning.

Sträckan, som testades för första gången under sommaren 2017, startar vid Flögforsen och slutar vid Vansbrosimningens klassiska målområde. De sista tre kilometrarna sker på samma sträcka som det klassiska 3 kilometersloppet.

– Banan som lades för testet av Vansbro 10K i somras kommer att vara oförändrad, och tanken är att simmarna ska utmanas rejält på den nya sträckan. Vi vill utnyttja terrängen som finns och vi är mycket nöjda med att ha lyckats skapa en härlig och utmanande naturupplevelse för våra deltagare i det smala vattendraget i Vanån, säger Jan Palander, Generalsekreterare på Vansbrosimningen.

Det finns många anledningar till att ställa upp i det nya tiokilometersloppet. Med både starka och svaga strömmar, variationsrikt landskap och ny terräng kan nybörjare och veteraner se fram emot en riktigt härlig öppen vatten-upplevelse – mitt i hjärtat av Dalarna.

– Alla ska känna sig välkomna till evenemanget och vi vill att det ska upplevas som familjärt, genuint, tryggt och tillgängligt för vem som helst, säger Jan Palander.

5 saker du inte visste om Vansbrosimningen

• När Vansbrosimningen anordnades första gången år 1950 deltog endast tio simmare.

• Under loppet 2017 fanns över 29 olika nationaliteter representerade.

• Den snabbaste segrartiden i Vansbrosimningen 3000m innehas av tyska elitsimmaren Andreas Waschburger. Han slog banrekord i herrklassen vid 2017-års lopp med en tid på 29.43. I damklassen är Mia Brodén snabbast. År 2003 slog hon banrekord med tiden 30.27.

• 1975 sattes ett svårslaget rekord när en simmare tog ett rejält långbad och noterade tiden 2.48.13. Genomsnittstiden för motionärer i Vansbrosimningen är 1.10.

• 1964 är första och enda gången som en kvinna stått som totalsegrare. Margareta Rylander vann tolv sekunder före snabbaste herrdeltagare med tiden 40.28.

Vansbroveckan sker mellan den 30 juni-8 juli 2017 i Vansbro, Dalarna. Läs mer om Vansbro 10K här.

 

Text: Mauritz Carlström, mauritzcarlstrom@gmail.com

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.