Vandra med hund – 5 tips för njutbara friluftsäventyr

vandra med hund

Drömmer du om att vandra med hund? Då är september månad utmärkt, med fortsatt milda temperaturer och goda förhållanden. Här guidar vi dig med allt du behöver tänka på för en trygg och njutbar tur, med hundspecialisten Häromi´ s bästa tips.

Få friluftsaktiviteter bjuder på så mäktiga naturupplevelser som att vandra, vare sig du drömmer om fjälltoppar och dalar eller dagsturer i ditt eget närområde. Sköna vyer, friska dofter och miljöombyte är något som även hundar uppskattar, tillsammans med lite välbehövlig motion.

Vandra med hund

Planera din rutt noga

Under sensommaren är väderförhållandena fördelaktiga då du inte behöver oroa dig för att din hund ska bli för varm under vandringen, men fortfarande kan ta ett uppfriskande dopp på vägen om ni får lust.

vandra med hund

För dig som vill tälta eller övernatta på en fjällstation eller i stuga finns det också goda chanser att boka ett rum som tillåter husdjur, när alla semestrar är över. Tänk bara på att kolla upp i förväg vad som gäller för orten du valt. 

Av hänsyn till natur och djurliv är det också bra att veta att det råder koppeltvång på många vandringsleder både i och utanför Sverige. Ta därför för vana att läsa på om lokala föreskrifter och regler i samband med att du planerar din rutt. 

Träna innan för att förebygga skador

I likhet med annan träning spelar hundens ras eller storlek ingen större roll när det gäller vandring, så länge som du byggt upp din hunds kondition över tid och att den är färdigvuxen. Dock är det stor skillnad mellan en en promenad i city och den terräng du möter på en vandringsled. Skall du ge dig ut på en mer krävande vandring är det därför viktigt att både du och hunden tränar på kortare sträckor först, och sedan ökar på successivt, innan ni ger er ut på längre turer. 

vandra med hund

Genom att vara rädd om din hunds trampdynor och stärka muskler, senor och leder förebygger ni skador. Om din hund får problem med tassarna kan ni i sämsta fall tvingas avbryta vandringen. Det är därför klokt att ha med hundskor som skyddar tassarna, liksom en bra tass-salva att smörja in trampdynorna med morgon och kväll. Det är också viktigt att väga in hundens ålder och allmänna kondition när du väljer rutt för vandringen.

Sist men inte minst, du som är van vid att vandra i skog och mark vet redan att rätt utrustning gör hela skillnaden. Här har vi listat produkterna du inte vill vara utan, så att både du och din hund kan njuta säkert. Vill du ha mer inspiration på hundanpassade friluftsaktiviteter? Läs våra tidigare artiklar om cykling och löpning med hund.

5 vandringstips från Häromi för njutbara friluftsäventyr

1. Håll din hund säker och torr med aktivitetssele och regntäcke

En bra vandring börjar med en bra sele, som sitter bekvämt på din hund, utan att skava. Med en aktivitetssele från Axaeco är du rustad både för längre och kortare utflykter. Selen har bra stoppning över bröst och mage och ett ordentligt handtag på ryggen.

vandra med hund

Även om din hund kanske inte fryser medan ni vandrar är det klokt att vara rustad för alla väder. Packa därför gärna med ett regntäcke till din hund, utifall att vädret skulle slå om. Hurttas regntäcke skyddar mot både väta och smuts och är även varmt och skönt att ta på sig vid dagens slut.

2.  Alltid fria händer med midjebälte och draglina

Att vandra i ojämn terräng kan vara krävande. Med ett midjebälte från Axaeco får du båda händerna fria och kan även gå med stavar, vilket underlättar i uppförsbackar på fjällen. Om din hund skulle rycka till står du även mer stabilt och kraften kan tas upp vid höften istället för i axelhöjd. För dig som bär ryggsäck är det också bekvämt med ett bälte som kan sitta under ryggsäckens höftbälte.

Ett bra tips är även att använda en draglina. Med Baggens draglina och en bra expander mellan ditt midjebälte och hundens sele, minskar rycken både för dig och din hund.

3. Få bärhjälp på fyra ben med Hurttas klövjeväska

En vältränad hund kan bära cirka 25 procent av sin egen kroppsvikt med lite träning. Om du ersätter selen med en praktisk klövjeväska kan din hund alltså hjälpa till att bära delar av packningen!

Hurttas klövjeväska består av en sele på vilken man lätt fäster klövjeväskan. Väskan är lätt och smidig att ta av när ni tar rast eller behöver vada över en fjällbäck. Tänk bara på att packa allt i plastpåsar innan du lägger det i klövjeväskan.

4. Ladda upp din hunds energi- och vätskedepåer

En hund som vandrar i flera timmar och kanske även bär packning förbrukar betydligt mer energi än normalt. Det betyder att din hund behöver mer mat än till vardags. Som tillägg till det kan det vara bra att packa med extra energi som hunden kan få under vandringen.

En Pemmikan energikaka har högt energi- och fettinnehåll så att din hund snabbt kan ladda batterierna. Tänk bara på att inte ge för mycket, då hunden kan bli lös i magen.  Med en hopfällbar skål i silikon kan ni samtidigt fylla på vätskedepåerna. Den lätta skålen kan användas både till vatten och mat och tar liten plats i väskan.

vandra med hund

5. Koppla upp och koppla av med vajer och sovsäck

När ni kommit fram efter en heldagsvandring är det viktigt att koppla upp hunden så att den inte hittar på en massa bus. Är det en hund som gärna tar till tänderna är en uppkopplingsvajer som inte går att bita av det bästa och mest prisvärda alternativet.

Om ni ska tälta och din hund inte har så mycket päls kan även en sovsäck vara en bra investering, så att din hund kan somna gott och vakna utvilad inför en ny vandringsdag. Hurttas sovsäck är formgiven efter hundens naturliga sovställning, är vattenavvisande och har god värmeisoleringsförmåga, vilket gör att den även fungerar utmärkt som liggunderlag.

Mer inspiration och hundtillbehör från Häromi för höstens äventyr hittar du här!

Text: Jennie Nysted

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.