Cykla med hund – 5 bästa knepen för smarta och säkra turer

Med varmare årstider framför oss kommer härliga cykelturer för hela familjen, även fyrbenta medlemmar. Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du vill cykla med hund, inklusive bästa produkterna från Häromi som gör turerna smidiga och säkra.

Tidigare har vi berättat hur du kommer igång och löptränar med din hund och även cykling är en fantastisk motionsform för dig och din hund. Inte minst för hunden som ofta har ett extra stort rörelsebehov. Med en och annan cykeltur mellan promenaderna får ni dessutom lite variation i vardagslunken. Som alltid när du tränar med din hund är det dock viktigt att cyklingen sker på ett säkert sätt, särskilt om din hund aldrig cyklat förut. 

cykla med hund

Genom att sätta upp rimliga mål och ta det lugnt och försiktigt i början, undviker du olyckor och vänjer successivt din hund vid cykelträningen. Bra att komma ihåg är att din hund får jobba mycket mer än dig när ni cyklar, var därför uppmärksam på om din hund behöver stanna till och vila eller dricka.

Det är också bra att välja ett mjukt underlag för cykelturen eftersom det sliter mindre på hundens leder. Sist men inte minst är det en fördel att rasta din hund innan ni börjar cykla, så att den blir lite uppvärmd i musklerna. Då blir det också färre avbrott under själva cykelturen.

Cykla med hund – 5 bästa knepen för smarta och säkra turer

Sele från Hurtta.

Bekvämt och trafiksäkert med Hurttas sele

För att din hund ska trivas på cykelturen behöver den ha en bekväm och följsam sele. Om selen dessutom har reflexer så är det ett stort plus, eftersom det gör att ni syns bättre i trafiken. Med Hurttas sele, Weekend Warrior, syns din hund tydligt, både dag- och kvällstid. Selen finns i flera färger, däribland signalfärgerna gul och orange, och har extra reflexer. Selen är även justerbar runt hals och bröst och är klädd i mesh, som andas bra.   

cykla med hund
Cykelfäste, Springer.

Cykla med hund – säkert med cykelfäste från Springer

Att cykla och samtidigt hålla sin hund i koppel är förenat med risk, eftersom det lätt kan ske en olycka om din hund drar till eller gör ett hastigt ryck. Av den anledningen är det bättre att använda sig av ett cykelfäste.

Med ett cykelfäste från Springer håller du din hund säker, vid sidan av cykeln och kan själv hålla bägge händerna på styret. Med ett cykelfäste dämpar du även eventuella ryck från din hund och skyddar den för cykelpedalerna.  Vill du ha full kontroll på din hund kan du som tillägg till fästet använda ett koppel.

Cykelkorg med galler.

Cykelkorg eller vagn för lurviga medresenärer

Kanske är din hund inte tillräckligt stor för att orka hålla ditt tempo och springa med? Med en cykelkorg på styret behöver din hund inte gå miste om cykelturen. Genom att välja en korg med galler kan du känna dig trygg med att din kompis sitter säkert och inte kan hoppa ur.

cykla med hund
Cykelvagn från Trixie.

Även lite större hundar kan ha svårt att hänga med och cykla, vilket kan vara fallet om de blivit lite till åren eller har ont i lederna. Då gör en specialanpassad hundvagn från Trixie hela skillnaden för dig som vill ta med din gamle vän på en tur! Vagnen är hopfällbar och kan med fördel fungera som ett alternativ till bur om du till exempel tävlar med din hund, eller som cykelkärra. 

Hopfällbar vattenskål i silikon.

Hopfällbar vattenskål till vätskepausen

Det kan faktiskt inte sägas nog så många gånger hur viktigt det är att fylla på med vätska när man är ute och rör på sig. Om ni cyklar när det är varmt ute är det extra viktigt att din hund får dricka mycket. Med en hopfällbar vattenskål i silikon laddar du smidigt hundens vätskedepåer och plattar till skålen när ni är redo att cykla vidare. Självklart lämpar sig skålen också till hundfoder och mat.

Just nu erhåller du 15% rabatt på allt i kategorin cykla med hund när du handlar från Häromi Hundtillbehör genom att ange rabattkod: sporthalsa. Erbjudandet gäller till och med den 30 juni 2021. 

 

Text: Jennie Nysted

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras

Sporthälsa