Utnyttja alla rörelseplan när du tränar

Utnyttja alla rörelseplan när du tränar

Ibland borde vi röra mer som ett barn, som vi är skapade att göra. Här skriver personliga tränaren Lisa Johansson om tre dimensioner i rörelser som är bra att ha med i bakhuvudet.

Vi har tidigare talat om vikten av funktionell träning (HÄR). Alla människor är byggda för att kunna utföra vissa grundrörelser och att kunna röra oss i flera olika rörelseplan. Detta för att må så bra som möjligt i kroppen och inte begränsas från att exempelvis krypa på golvet, lyfta något och pressa upp det på en hylla ovanför oss, etc. Här tänker jag gå lite närmare inpå de olika rörelseplanen och vad de innebär. 

 

Rörelseplanen innefattar tre olika riktningar som vi rör kroppen åt. Dessa är:

Sagittalplanet där du rör dig framåt, bakåt, uppåt och nedåt. Exempelvis när du går/springer, hoppar, gör knäböj, marklyft, bänkpress.. 

Frontalplanet där du rör dig utåt från kroppen, exempelvis när du sträcker armarna rakt ut åt sidan, lutar dig åt sidan, gör chins..

Transversalplanet där du roterar kroppen, exempelvis när du vrider på dig eller utför DENNA rotationsövning.

 

 

Många rör sig nästan enbart i sagittalplanet, och desto mindre i frontalplanet och framför allt transversalplanet. Fundera själv: Hur ofta rör du dig i de olika planen, och hur ofta belastar du dem? Gör kroppen en tjänst och unna den att få utföra rörelser i flera olika riktningar, gärna samtidigt när du fått in vanan! Börja enkelt, kanske med att försiktigt rotera överkroppen från sida till sida utan att underkroppen följer med, lyfta någon arm eller något ben ut åt sidan, sträcka dig upp mot taket och sedan luta dig lite bakåt så långt rörligheten och balansen tillåter. Avancera allt efter du vänjer och stärker kroppen!

Text: Lisa Johansson.
Foto: Julia Kimell.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.