Träning, utrustning, resmål för bästa utförsåkning – Sofia Bursjöö guidar dig

slalom

Förbered dig inför vårens utförsåkning med rätt träning, utrustning, resmål och tips från Sofia Bursjöö – hälsoentreprenör med fokus på outdoor.

Om du inte redan är igång för säsongen – visst suger det i låren efter utförsåkning och frihetskänslan i att svischa nerför backarna? Vi har haft äran att prata med en expert på området, Sofia Bursjöö som bjuder på sina bästa tips inför Sportlov, Påsklov och annat skönt glid.

Träningsfokus, utrustning, resmål för bästa utförsåkning – Sofia Bursjöö guidar dig

1. Först och främst – vem är du, vad du gör och vilken är din erfarenhet av utförsåkning?

Jag heter Sofia Bursjöö och jobbar med träning och sociala medier på heltid. Det innebär outdoorträningsbloggen sofiabursjoo.se, träningsevent jag gör, företagsambassadörskap samt lite som personlig tränare och löpcoach eftersom det är så roligt att se andra att lyckas. Min bakgrund är alpin skidåkning, där jag tävlat på nordisk elitnivå. Jag har också en norsk skidlärarutbildning.

2. Hur mycket försäsongsträning tycker du är bra för en som vill kunna njuta och ha kul i backen?

För en sådan målsättning tycker jag det räcker att träna lite mer skidspecifikt ungefär sex veckor innan avfärd, Det räcker gott att du tränar 2-3 gånger i veckan och gör lite tankearbete för att finjkustera de övningar du gört att passa ditt syfte; att vara stark och ha kul i skidbacken.

3. Vilka övningar är bra att fokusera på vid styrketräningen?

Jag brukar säga att det är tre huvuddelar man ska fokusera på och bygga träning inför skidsäsong eller skidvecka på, dessa är;

  • KONDITION
  • STYRKA – EXPLOSIVITET
  • BALANS

Man bör välja sin träning så att man jobbar med alla dessa tre, ibland kan man göra det i en och samma övning och ibland behöver man dela upp det. När jag skriver konditiopn handlar det främst om en uthållighet som sträcker sig till intervaller om mellan 1-4 minuter, längre än så är sällan slalomåk.

Kring belastning kan man tänka att lite lägre vikt men fler repetitioner bygger mjölksyratålighet, jobba kanske efter tid – benböj med lättare vikter eller utfallshopp i två minuter. Använder du tyngre vikter i färre repetitioner bygger du mer styrka, för att få maxcimal effekt för skidåkning är det viktigt att bromsa på vägen ner och trycka på i högre hastighet på vöägen upp, då blir övningar som utfall och benböj väldigt lika skidåkning.

Jag har en serie i tre delar på bloggen, här i del 2 får du många specifika tips och övningar.

4. Har du några fördelar av att konditionsträna för utförsåkning, eller räcker styrketräning?

Absolut, för att orka åka skidor en hel dag behövs ett visst mått av uthållighet. Ju bättre kondition du har desto snabbare återhämtar du dig från mjölksyra om den dykt upp, har du bra kondition har du ckså försvårat för mjölksyran att komma från första början. Smartast om du vill jobba upp din uthållighet är att jobba i kortare intervaller, tänk att de ska vara ungefär lika långa som ett slalomåk. Fundera också på hur många åk du gör på en dag, träna för det du kommer att göra!

6. Vad tycker du är bra att satsa på om en inte vill lägga pengar på en hel uppsättning skidutrustning?

Utan tvekan ett par bra och anpssade pjäxor! Hyrskidor håller ofta väldigt fin kvalitet och byts ofta, med pjäxor är det lite sämre med det. Dessutom, känslan av att veta att pjäxorna sitter bra och det är bara dina fötter som är i dem gör stor skillnad. Förvara dem knäppta när du inte har dem på! En hjälm tycker jag också att det är bra att äga, just av anledningen att du faktiskt inte vet vad en hyrhjälm har varit med om innan din skidvecka. De blir inte gamla på det sätt som löparskor så en hjälm kan du ha i förrådet och ta fram år efter år.

Guide till hur du provar ut pjäxor.

7. Vilka anläggningar i Sverige rekommenderar du för nybörjare och barnfamiljer?

Vi har massor med bra skidåkning i Sverige, lyllos oss! Egentligen skulle jag säga att de flesta destinationer passar för nybörjare och barnfamiljer, då det finns anpassade områden, snarare är det de avancerade åkarna som ska välja sin ort lite mer noga.

Tre bra orter som satsar på barnen:

  • Ramundberget
  • Kläppen
  • Lindvallen

Tre bra orter som passar dig som vill åka på längd och utför:

  • Tänndalen
  • Åre
  • Idre

Mina tre favoriter för lite mer avancerade åkare:

  • Åre
  • Hemavan/Tärnaby
  • Riksgränsen

Tre bra orter som passar extra bra för skidåkning under ett dagsbesök:

  • Romme
  • Kungsberget
  • Branäs

8. Sist men inte minst – vilka är dina 3 bästa tips för utförsåkning med barn?

  1. Låt barnet stå för sig själv, att barnet hittar balansen själv i pjäxor på skidor o svag lutning gör det lätt att få till en plog och sedan sväng. Undvik sele och att hänga i stav så långt du kan.
  2. Russin och choklad. I skidbacken är alla medel tillåtna för att hålla humöret och motivationen på topp.
  3. Kan barnet åka? Häng på hen i skogsbanor och låt barnet styra, bygg på skidglädjen!

Detta är ett ämne jag skrivit mycket om på bloggen, kika gärna där och sök på ord om skidåkning och barn.

Tack för alla smarta råd Sofia! De tar vi med oss och längtar jag ännu mer efter vårens utförsåkning.

För dig som hellre åker längdskidor – missa inte vår längdskidguide här.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.