Hälsotrenden håller i sig och allt fler blir medvetna om hur viktigt det är att få i sig rätt kost för att orka prestera på topp och må bra i vardagen. Samtidigt drabbas allt fler av fetma och välfärdsjukdomar – något som ofta är följder av en felaktig livsstil och inadekvat näringsintag. ”Behovet av kost- och näringsterapeuter ökar i samhället”, säger Bo Engborg, rektor, Nordiskt Näringscenter.
Trots att hälsotrenden är större än någonsin är cirka 50 procent av Sveriges befolkning överviktig. Kostråden florerar som aldrig förr vilket gör att det inte är helt enkelt att veta vad som är sant eller falskt, eller vad som passar just en själv.
– Sverige behöver fler som kan guida sina medmänniskor i de allt mer komplicerade kost- och näringsfrågorna. Inom sjukvården och samhället i stort saknas det ofta kunskap inom området näring. En näringsterapeut kan ta fram ett behandlingsprogram som främjar hälsa genom att fylla på deras näringsdepåer och optimera varje persons genetiska potential, säger Bo Engborg, rektor, Nordiskt Näringscenter.
Framtidens kost- och näringsterapeut
Sedan år 1998 har Nordiskt Näringscenter utbildat över 400 näringsterapeuter. Dessa terapeuter har i sin tur hjälpt tiotusentals svenskar till en bättre hälsa. Utbildningen till kost- och näringsterapeut pågår i två år och leds av Sveriges mest erfarna och kompetenta näringsexperter inom sina områden.
– Utbildningen varvar praktik med teori och studenterna får både ett makro- och mikroperspektiv på näring. Makroperspektiv handlar om maten vi äter och man får bland annat lära sig att komponera måltider som är näringsmässigt balanserade, vad man bör undvika och hur man anpassar kosten till olika individers behov. Mikroperspektivet handlar däremot om de enskilda näringsämnena så som vitaminer, mineraler och fettsyror, och hur de kan användas i läkande syfte. Att kunna skräddarsy en kost, livsstil och kosttillskottsprogram för att optimera hälsotillstånd hos människor blir allt mer viktigt, och det krävs därför fler kost- och näringsterapeuter med en gedigen utbildning, avslutar Bo Engborg.
Läs mer om utbildningen här.
Foto: Bo Engborg
Text: Redaktionen