Tråkigt att springa? 7 tips för roligare löpträning

löpträning

Tycker du att det är tråkigt att springa, men önskar att du fick in det som en regelbunden må-bra-rutin? Ta del av våra 7 tips för roligare löpträning.

Många önskar sig roligare löpträning eftersom det ”verkar vara en bra träningsform”. Det stämmer, att springa ÄR en effektiv och lättillgänglig träningsform, men det finns annat som är minst lika bra.

Fråga dig först ifall du verkligen vill löpträna eller om du gör det enbart för det ”verkar bra” och är trendigt. Mest hållbart är om det finns någon form av glädje i det man gör och om löpning inte passar dig så kanske simning eller annat gör det? Men det går också att lära sig tycka om en träningsform. Här ger vi dig några knep för roligare löpträning.

7 tips för roligare löpträning

  1. Spring med andra. Ditt gym kanske har löpklasser som du kan vara med i, eller så finns det någon annan förening som springer tillsammans. Om inte, boka dejt med en vän eller samla ihop ett gäng och bestäm en dag i veckan ni ska springa tillsammans. Ett förslag är att en person håller i träningen och så byter ni varje vecka, då bir det variation och struktur på löpningen.
  2. Sträck på dig och lyft på huvudet. Många springer ”som ostbågar” och tittar ner i marken. Sträck på dig och spring med en god hållning så blir det lättare att andas. Och genom att hålla blicken framåt kan du njuta av den vackra omgivningen.
  3. Utmana dig. Anmäl dig till ett lopp, spring i parker eller skogen för att få variation i miljön runt omkring dig. Var lite ”wild and crazy” och spring utanför stigen när du springer i skogen. Att springa i kuperad terräng är bra för bland annat styrkan i bålen och fötterna.
  4. Variera din runda. Misstaget många gör är att köra samma runda vecka efter vecka. Ha hellre några olika rundor med olika distanser att välja mellan och våga leta efter nya. Löpning är t.ex. en perfekt träningsform när du reser, med omväxlande miljö och ett sätt att se sig om.
  5. Sänk kraven och lyssna på din kropp. Spring inte om det gör ont. Visst, kroppen kan ömma efter en löprunda, men det ska inte göra ont gång efter gång. Speciellt inte om du har ont på samma ställe. Vila några dagar och se om det går över, annars rekommenderar vi alltid att gå till någon kunnig och reda ut varför det gör ont. Är du en person med höga krav på dig själv kan det också vara bra att sänka dom en aning, om det är pressen som får dig att tappa suget. Gå ut med ambitionen att springa 3 km och öka om det känns bra istället för att ”döda motivationen” med för höga mål.
  6. Håll dig till ditt träningsupplägg. Första gångerna du springer kommer det antagligen vara ganska jobbigt, men efter ett tag känner du hur kroppen utvecklas. Även om träningen känns lätt så öka inte träningen för fort. Vänj kroppen vid den träningen som du ska utsätta den för. Har du sprungit 5 km som längst som är det inte rimligt att springa 15 km nästa pass. Kroppens leder och senor är inte beredda för den belastningen och risken för skador är väldigt stor.
  7. Ha tålamod. Ge det lite tid och känn efter om löpning är något för dig. Det kan vara lite tufft i början, men det är det alltid när man belastar kroppen med något den inte är van vid. Sen, när du kommit igång och fått in både vanan och känslan i kroppen kommer du inte vilja sluta.

Lycka till med din löpning!

Fler tips för roligare löpträning

6 olika sätt att löpträna
sites/default/files/DSC_0480.jpeg

10 veckors löpprogram
sites/default/files/löparprogram milen.jpeg

Styrkeövningar – bli en bättre löpare
sites/default/files/trx_0.jpeg

10 knep som förebygger löparskador
sites/default/files/BB130504NJ025.jpeg

Löpteknik för nybörjare
sites/default/files/löpteknik4_0.jpeg

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.