Toppa skidformen med skidskyttedrottningen Helena Ekholm

Såhär på Internationella Kvinnodagen fyller vi SportHälsa´s kanaler med starka och inspirerande kvinnor. Här 5 snabba om hur du toppar formen i skidspåret med skidskyttedrottningen Helena Ekholm.

Skidskyttedrottningen Helena Ekholm har valt att satsa vidare som personlig tränare med inriktning på konditionsidrott. Ett första steg var att lansera ett träningspass på den digitala träningstjänsten MyMOWO med fokus på att bli en starkare och bättre skidåkare.

Skidsäsongen är inte över bara för att de olika Vasaloppen har passerat – långt ifrån. Under veckan har snön kommit tillbaka till Stockholm och i fjällen är skidåkningen som bäst just nu. Ta del av Helena´s 5 snabba inför vårens pass på tur.


1. Hur blir man en bättre skidåkare?

– Genom att träna skidåkning. Finns inte möjlighet till skidåkning så välj träning där du använder hela kroppen och utmanar din kondition. Springa eller gå i backe med stavar är ett bra alternativ. På de flesta gym finns stakmaskiner som är toppen för att träna överkroppen grenspecifikt.


2. Dina bästa tips för att bli en starkare skidåkare?

 – Styrkeövningar där du lägger mycket fokus på överkroppen. Tänk framförallt rygg, bål och triceps.

 

 3. Hur ser ditt favoritpass i spåret ut?

 – Nypistade spår, fem minusgrader, solsken och ett par timmar i lugnt tempo måste vara det bästa som finns.

 

4. Är det viktigt med variation i träningen?

 – Ja, det tycker jag. Både för att minska skaderisk och bli mer allsidig. Men framförallt för det mentala, jag tror det är lättare för de flesta att hålla uppe motivationen om det inte blir för ensidigt.

 

5. Bästa skidspåren i Jämtlandsfjällen?

– Enligt mig så är alla skidspår i fällen mer eller mindre magiska. I alla fall i sol och vindstilla.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras