Test: Löparjackor

Test: Löparjackor

På jakt efter en ny löparjacka? Vi har testat tio olika löparjackor!

Tips: Så väljer du rätt löparjacka

Jörgen Lindh, produktexpert på Löplabbet tipsar om hur du väljer löparjacka:

1. Vill man bara satsa på en löparjacka skulle jag välja en tunn, ofodrad jacka.

2. Materialet bör vara vindavvisande och ge bra ventilationsmöjligheter. Satsa gärna på en jacka med ventilationspaneler, de brukar finnas på ryggen eller under armarna.

3. Lägg inte för mycket fokus på att hitta en löparjacka som är vattentät, de blir oftast för varma.

4. Testa löparjackan ordentligt i butik så att passform och detaljer motsvarar dina önskemål. Ofta känns alla jackor bekväma i butik men väl ute i spåret kan vissa funktioner komma mer till användning än andra. Dra upp dragkedjan och känn efter hur det känns vid halspartiet. Pendla med armarna för att se om jackan känns följsam. Springer du ofta i mörker är det smart med reflexer på jackan.

5. Ta även hänsyn till detaljer som tumhål, luva och fickor. Det är viktigt att detaljerna inte påverkar följsamheten eller är i vägen när du springer. 

6. Be gärna personalen i en sportbutik om hjälp och spring gärna på ett löpband om du vill testa passformen ytterligare.

Läs mer här.


sites/default/files/Asics w.jpg
Test löparjackor: 
Asics Speed Gore Jacket
Rek. pris: 1 300 kr
Totalt: 6/10

Lätt och skön för att vara en lite tjockare jacka. Gore Windstopper-material skyddar riktigt bra mot både vind och regn. Jackan andas bra och kroppen hålls varm utan att kännas instängd. Foder vid halspartiet är mjukt och skönt vid kyligare väder. Stretchmaterial på ryggen och under armarna gör jackan följsam, även om jackan i sin helhet tyvärr upplevs en aning stel, vilket drar ner betyget.sites/default/files/Salming w.jpg
Test löparjackor: Salming Running Jacket
Rek. pris: 799 kr
Totalt: 8/10

En prisvärd jacka i lite tjockare material. Mycket stretchig, mjuk och följsam som ger god rörelsefrihet. Fodrad framtill utan att kännas tung och klumpig. Tumhål i ärmarna som är skönt vid kyligare löprundor, dock upplevde en testperson att ärmarna var en aning korta då tummarna stoppades ut, vilket gör att ärmarna stramar. Jackan håller kroppen varm och ventilerar bra tack vare CoolFeel material.sites/default/files/salomon w_1.jpg
Test löparjackor: Salomon Equipe Softshell Jacket
Rek. pris: 1 400 kr
Totalt: 9/10

Trots att materialet är lite tjockare upplevs denna jacka som väldigt lätt och smidig. Rörelsefriheten är otroligt god tack vare att framsidan är i stretchkomfort och baksidan samt ärmarna är försedda med extra stretchigt material. Jackan ger ett bra vindskydd, andas och håller kroppen torr. Den goda funktionaliteten och framförallt för att jackan är mjuk, smidig och ger den optimala passformen samt rörelsefriheten utser vi Salomon till testets vinnare.


sites/default/files/Puma w.jpg

Test löparjackor: Puma Pure NightCat Jacket
Rek. pris: 800 kr
Totalt: 7/10

En smidig och tunn jacka som ger ett bra vindskydd. God andningsförmåga tack vare små lufthål i ryggen och stretchiga ventilationspaneler under armarna. Jackan ger bra rörelsefrihet, sitter lagom kroppsnära och har en skön passform. Funktionsmaterialet Visi Cell ger tydliga reflexer i alla riktningar. Ett litet minus för att jackan prasslar en del, vilken kan upplevas som störande.
 


sites/default/files/Reebok w1.jpg
Test löparjackor: Reebok One Series Woven jacket
Rek. Pris: 800 kr
Totalt: 8/10

Lätt jacka i stretchväv som är följsam och ger god komfort. Står emot vinden bra och håller kroppen torr tack vare PlaiIce-teknik. Meshfodrad öppning i ryggen för extra luftighet. En väldigt skön och smidig jacka som helt klart är en av favoriterna bland de tunnare jackorna.sites/default/files/Under Armour dam w.jpg
Test löparjackor: 
Under Armour Qualifier Woven Jacket
Rek. pris: 749 kr
Totalt: 
3/10

 Under Armours snygga lättviktare är både vind och vattenavvisande. Jackan är skön och fyller sin funktion, men vi hade hellre sett en jacka utan luva då den irriterar när den inte används och blåser lätt av då den används.


sites/default/files/Adidas w.jpg
Test löparjackor: Adidas Supernova Storm
Rek. pris:
800 kr
Totalt: 8/10

Den här jackan är en lättviktare som både andas och ger ett bra vindskydd. Jackan har en skön och naturlig passform med en ribbad halskrage, som till skillnad från många andra jackor, inte sitter åt mot halsen när dragkedjan är helt uppdragen. Smarta tumhål med lagom långa ärmar som inte förhindra rörelsefriheten. Invävda reflexdetaljer gör att man syns tydligt i mörkret.


sites/default/files/Reebok damw.jpg

 

Test löparjackor: Reebok One Series Woven Jacket
Rek pris. 700 kr
Totalt: 4/10

Den här jackan bjuder på en cool design med reflekterande detaljer för ökad synlighet i spåret. Jackan ger ett bra vindskydd, är lätt och följsam. Dock sjunker betyget på grund av att luvan fladdrar och irriterar när den inte används. När luvan väl sitter på fungerar den dock bra och sitter där den ska.

 sites/default/files/Under Armour herrw.jpg

Test löparjackor: Under Armour CGI Chrome Tight
Rek. pris: 849 kr
Totalt:
8/10

En riktigt lätt och tunn jacka som är mycket följsam och smidig. Värmeledande infrared-material på insidan av plagget lagrar kroppsvärme utan att addera vikt. Passformen är bra men jackan stramar en aning då tumhålen används. Jackan ger bra vindskydd samtidigt som ventilationen är god. 

 


sites/default/files/205762_102.jpeg
Test löparjackor: Soc W Gait Led Jacket
Rek. pris: 799 kr
Totalt: 5/10

Mycket stretchig, mjuk och följsam jacka som värmer gott tack vare sin borstade insida. Jackan står emot vinden bra men ventilationen upplevs lite sämre än övriga jackor i testet. Utrustad med inbyggd batteridriven LED-belysning med sju olika ljuslägen. Ger bra synlighet i mörkret men batteriet skumpar en aning under löparturen vilket gör att funktionen inte känns nödvändig då jackan är utrustad med reflexer.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.