Hur du tackar nej till sötsaker – utan dåligt samvete!

Det finns alltid en anledning till att fira, stort som smått. Ofta med fika, som kakor, bullar och annat fullt av socker. Men precis lika ok som det är att äta är det ok att tacka nej till sötsaker – utan dåligt samvete. Här om hur du kan tänka och göra.

Tycker du det är svårt att tacka nej till sötsaker när det firas födelsedagar, avslutningar, fredagar, andra helgdagar.. eller en helt vanlig arbetsdag? När det blir eftermiddag och klockan slår fika på kontoret. ”Dags för mellanmål och att få röra på benen lite” tänker du, nen så kommer hon, din fina kollega som bara älskar att baka muffins. Och som dagen till ära till och med har kämpat med färgad frosting till sina cupcakes.

– Nej, tack, säger du urskuldande och försöker nästan gömma din medhavda låda med mellanmål bakom ryggen. Direkt känner du dig oartig som tackar nej och dessutom så vet du att det kommer följa någon kommentar, som troligtvis låter värre än den är menad, men som ändå träffar dig.

– Va? Ska du inte ha fika idag heller? Men ta en cupcake nu, det är ändå onsdag, lillördag!

Det är väldigt lätt att hitta anledningar till att unna sig något extra, vilket självklart är ok ibland, men inte mot din vilja. Här ger vi dig några knep och tankesätt för att kunna tacka nej till sötsaker, utan dåligt samvete.

Hur du kan tacka nej till sötsaker – utan dåligt samvete!

Det kan finnas många anledningar till att tacka nej till sötsaker, det som oftast erbjuds vid fikat. Du kanske kämpar för att gå ner i vikt eller äter en kost som du mår bra av som inte innehåller så mycket vitt socker? Eller är du helt enkelt inte sugen och tycker sockerfria alternativ är minst lika goda?

Raffinerat socker kan ju också vara väldigt gott, men det tillför inte mycket näring till kroppen. Dessutom – har du väl börjat äta kan det vara svårt att sluta. Den halva kakan som du först tänkte äta blir lätt en hel. Eller två. Raffinerat socker gör ofta att du blir sugen på mer, vilket inte är livshotande, men som sagt – det ska vara ditt eget val.

Läs också: Topp 10: Naturliga sötningsmedel

tacka nej till sötsaker

Stå på dig!

Känner du dig oartig? Släng bort dom tankarna. Tacka gärna för den välmenande gesten att bjuda, men förklara ärligt varför du vill avstå. Du ska alltid tänka på vad DU mår bra av och vad som är bäst för dig, hur snäll din bakande kollega än är. Tänk istället på hur bra du mår av att följa din egen vilja och berätta gärna. Goda vänner förstår.

Bjud på fikat själv nästa gång

Det finns en mängd med godsaker som både är näringsrika och minst lika goda som alternativ med socker. Erbjud dig att fixa fikat nästa gång och baka en hälsosam variant av kladdkaka, bjud på fruktsallad eller gör goda proteinbollar. Förmodligen minst lika uppskattat, om inte mer.

2 Kommentarer
  1. Vilken bra artikel! Jag tycker inte om godis och fikabröd. Finns många som inte gör och äter i onödan tyvärr.
    Äter ordentligt med mat och matglad.

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.