Sommarens ljuvliga jordgubbstårta med myntapannacotta

jordgubbstårta med myntapannacotta

Önskar du en sommardessert som är både god, fräsch och elegant? Då är denna jordgubbstårta med myntapannacotta det perfekta valet! En oslagbar kombination av sött och syrligt, dessutom vacker att duka fram på ditt kalas.

Vad kan vara mer stämningsfullt än en smarrig jordgubbstårta med myntapannacotta på sommarens kalas? Saftig tårtbotten som fylls med smörkräm, fluffig jordgubbsmousse och frisk myntapannacotta. En klar succé vid skolavslutningen, födelsedagskalaset, till midsommar eller andra festliga stunder.

jordgubbstårta med myntapannacotta

Jordgubbstårta med myntapannacotta

Tidsåtgång: ca 20 minuter

Ingredienser till ca 8 personer:

PANNACOTTA

  • 2 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 limefrukt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk färska mynta fint hackad

TÅRTBOTTEN

  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver

JORDGUBBSMOUSSE

  • 4 gelatinblad
  • 3,5 dl vispgrädde
  • 270 g blandade hallon och jordgubbar
  • 60 g äggvita
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft

MARÄNGSMÖRKRÄM MED PASSIONSFRUKT

  • 4 st äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 230 g rumsvarmt smör
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 passionsfrukt

Gör så här:

MYNTA PANACOTTA

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
  2. Häll upp grädden i en kastrull. Rör ned både limesaft, rivet limeskal och socker. Låt koka upp och dra sedan kastrullen från plattan.
  3. Krama ur vatten ur gelatinbladen och smält dem i grädden. Tillsätt myntan i gräddblandningen genom att klippa ned den.
  4. Häll vätskan i en form som är ca 20-24 cm i diameter och låt stelna helt i frys.

TÅRTBOTTEN

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smöra och bröa en form med löstagbar kant. 24 cm i diameter.
  3. Vispa socker och ägg fluffigt i en bunke.
  4. Blanda de torra ingredienserna till tårtbotten i en annan bunke och sikta ned det i socker och ägg blandningen.
  5. Vänd försiktigt med en slikepott och vänd ned blandningen i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt svalna helt.
  7. Skär tårtbotten till tre separat lager och när pannacottan satt sig kan du förbereda nästa steg.

HALLON OCH JORDGUBBSMOUSSE

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
  2. Vispa grädden tills den är lättvispad och ställ i kylen.
  3. Värm jordgubbar och hallon i en kastrull. Dra från värmen och mosa till en puré.
  4. Krama sedan ut vattnet ur gelatinbladen och tillsätt dem till purén. Rör om tills de smält och blanda sedan i resten av hallon och jordgubbs purén.
  5. Vispa äggvitor, strösocker och citronsaft i en fett fri skål. (Använd gärna en rostfri bunke) Ställ bunken över ett vattenbad och vispa tills blandningen nått ca 60 grader.
  6. Ta av bunken från värmen. Vispa in mer luft tills marängen är glansig och sval.
  7. Blanda försiktigt maräng och puré, Vänd ner grädden. Moussen kommer sätta sig  pga gelatinet så var förberedd med tårtbotten och pannacottan vid montering.
  8. Fyll en spritspåse med moussen.
  9. Ta toppen av tårtbotten och lägg som botten. Spritsa en kant av hallon och jordgubbs mousse och lägg sedan i pannacottan.
  10. Lägg på toppen av tårtbotten och spritsa resterande hallon och jordgubbsmousse. Lägg på mittendelen av tårtbotten och ställ i kylen.

MARÄNGSMÖRKRÄM MED PASSIONSFRUKT

  1. Använd en rostfri bunke. Addera strösocker och äggvita.
  2. Koka upp vatten i en kastrull.
  3. Sätt bunken över det sjudande vattnet. Rör om hela tiden och värm till ca 65 grader.
  4. Ta av från värmen och fortsätt vispa till en glansig och sval maräng.
  5. När marängen är sval tillsätter du det rumsvarma smöret klick för klick.
  6. Smaksätt med saften från en passionsfrukt. Tillsätt lite i taget så att du inte riskerar att marängsmörkrämen spricker.
  7. Fyll en spritspåse med marängsmörkrämen. Ta ut tårtan ur kylen. Spritsa tårtan och dekorera med färska bär och kvistar av mynta.

jordgubbstårta med myntapannacotta

Ät och njut av din sommar!

Fler kosttips får du Isabelle Christiansson´s bok 101 Kostråd för viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa

I boken får du nycklarna till viktnedgång, muskeluppbyggnad och god hälsa. På samma gång kommer kostråden hjälpa dig att minska risken att drabbas av cancer, hjärt- och kärlsjukdomar samt optimera hjärnans prestation. Psykisk hälsa och kroppens välmående är några av de viktigaste pusselbitarna i livet. Att må bra och ha energi sätter grunden för att du ska vara ditt bästa jag samt spilla över som en positiv spiral på livet i stort. Genom att må psykiskt och fysiskt bra kommer du få energi, ork, kreativitet och lust att göra det som du vill.


Recept: Isabelle Christiansson

Isabelle Christiansson är utbildad Näringsfysiolog från Stockholms Universitetet och Karolinska Institutet samt har läst till personlig tränare hos The Academy.Redan från barnsben har hon intresserat sig för träning och hållt på med bland annat ridning, hoppning, dans, gym, kampsport och cykling. Isabelle har cyklat Vätternrundan 300 km tre gånger, MTB vättern och Uppsala bike weekend med flera. Dessutom gillar hon hinderbanelopp och har genomfört både Ultimate OCR Åkersberga och Arena run. På Instagram kan du följa Isabelle som Belliblonkan!

Isabelle Christianssons böcker:

Fler lästips:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.