Idag lider minst var tredje vuxen av sömnproblem, något vanligare är det hos kvinnor. Oro, ofta störd sömn och stress kan vara några av anledningarna till att du har problem med sömnen. Att träna har som många vet mycket goda effekter på hälsan, men visste du att det även hjälper mot sömnproblem? Här berättar vi mer.
Det är inte konstigt att sömnproblem påverkar oss. För att fungera optimalt behöver alla människor sömn, den är vår absolut viktigaste källa till återhämtning. Vissa behöver mer sömn än andra, men man brukar säga att en vuxen behöver sova 6-9 timmar per natt, beroende på ålder och individuellt sömnbehov. Det viktigaste är egentligen inte exakt hur många timmar du sover utan vilken kvalité det är på timmarna du sover, att du går igenom nattens sömnstadier och att du får tillräckligt med djupsömn. Ett bra tecken på att du sover tillräckligt är att du känner dig pigg och i en bra balans under dagtid.
Sömnproblem? Så påverkar fysisk aktivitet din sömn
Det är ingen hemlighet att träning och fysisk aktivitet ofta fungerar som ett botemedel mot både det ena och det andra. Kontinuerlig motion minskar stress och kan även minska nedstämdhet eftersom att många träningsformer utsöndrar endorfiner. Träningen hjälper dig att förbruka de stresshormoner som du har samlat på dig under dagen och får kroppen att lättare slappna av när det sen är dags att sova.
För att motionen ska påverka sömnen positivt så behöver du egentligen röra på dig 1,5 timme per dag. Det innebär inte att du behöver spurta i 1,5 timme utan satsa istället på lågintensiv träning såsom jogging, stavgång, promenader, simning, vattengympa eller dans. Välj gärna något som engagerar flera av hjärnans delar samtidigt, till exempel ett danspass där det krävs en viss koreografi. Tänk däremot på att inte träna för nära inpå läggningen, ungefär två timmar innan du lägger dig bör du ha tränat klart, kroppen behöver en stund på sig för att varva ner. Om du har svårt att få till ett ordentligt träningspass, försök att i alla fall komma ut på en promenad under dagen, en liten dos dagsljus sägs ge stor effekt.
Läs också: De 5 vanligaste misstagen du gör innan du somnar
Ändrade livsstilsvanor kan hjälpa dig att sova bättre
Det finns många andra anledningar till att det kan vara svårt att sova ordentligt. Nattarbete, för mycket stillasittande, sena sociala vanor, rökning och alkohol är några exempel på saker som också kan störa sömnen. Om du har möjlighet att förändra dessa levnadsvanor så kommer troligtvis din sömn att förbättras avsevärt.
Lyssna på kroppens signaler och sök hjälp i tid
Stress är den vanligaste anledningen till sömnproblem och inte sällan är det en stress i sig, det blir en ond cirkel som är svår att ta sig ur. Att sova dåligt ibland och att känna sig lite tröttare än vanligt dagen efter är ingenting som du behöver oroa dig för, alla har en dålig natt då och då. Men om du har upprepade sömnsvårigheter som pågår under en längre tid är det viktigt att du verkligen lyssnar på kroppens signaler och söker hjälp i tid.
Långvariga sömnproblem kan bland annat leda till allmän trötthet, sämre koncentrationsförmåga, sämre prestationsförmåga och ökad stress. I värsta fall kan långvariga sömnproblem även leda till allvarligare tillstånd såsom depression, utbrändhet, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Ta hand om dig!
Läs också: 9 sätt att minska nedstämdhet