Pekanötsmuffins med äpple – gott av säsongens frukt

pekannotsmuffins_start

Med naturlig sötma och saftighet från frukt och nötter får du perfekt mumsiga pekanötsmuffins. Prova Birgitta Höglunds recept med säsongens Svenska äpplen eller året runt med andra.

I utflyktskorgen, till kaffet eller som mellanmål på språng passar sockerfria pekanötsmuffins utmärkt. Äpple och nötter är en älskad smakkombination hos många av oss och fyller oss även med näring och energi. Ett recept att spara.

Saftiga pekanötsmuffins med äpple

Ingredienser, ca 20 st

  • 6 st torkade plommon
  • 150 g brynt smör eller ghee
  • ½ dl potatismjöl
  • 2 dl hasselnötsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk psylliumhusk
  • 1 dl hackade pekannötter
  • 2 dl grovrivet äpple
  • ½ krm salt
  • 20 st pekannötter till garnering

Gör så här:

  1. Blötlägg först plommonen i kokande vatten i en halvtimme. Smält smöret i en kastrull och låt det puttra på svag värme tills det brynts lite i botten och det börjar lukta knäckigt, rör då och då så det inte bränns.
  2. Sätt ugnen på 200˚. Sikta potatismjölet genom en nätsil ner i en bunke, rör ner de torra ingredienserna och de hackade nötterna.
  3. Låt plommonen rinna av väl och skär i mindre bitar, blanda med det brynta smöret. Rör ner det rivna äpplet och mixa slätt med stavmixer direkt i kastrullen.
  4. Vänd ner mjölblandningen i smeten, smaka av om det är lagom sälta och låt svälla i fem minuter.
  5. Ställ ut småbrödsformar på en plåt och fyll dem till drygt hälften med muffinssmeten med hjälp av två skedar eller en spritspåse. Tryck lätt ner en pekannöt på varje muffins och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  6. Flytta över muffinsen till ett galler och låt kallna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram efterhand. Vid serveringen kan du ta ut dem ur pappersformen och fräscha på i 150˚ i ett par minuter så blir de som nybakta.

Tips!

  • Du kan använda mandelmjöl istället för hasselnötsmjöl och variera med valnötter. Rivet päron passar också bra som smaksättning, då blir det extra gott med 1 tsk kardemumma till.
  • Servera gärna muffinsen som en liten bakelse med en klick vispad grädde eller kokosgrädde till.
  • Vill du göra dem helt mejerifria så använd kokosolja eller kokossmör istället för brynt smör, tillsätt då lite mer salt för en god smakbrytning.

pekannotsmuffins - pekanötsmuffins

pekannotsmuffins_start
Skriv ut Pin
Inga betyg än

Sockerfria pekanötsmuffins med äpple

Måltid Efterrätt, Mellanmål
Tag Baka med frukt och grönt, Birgitta Höglund, pekanötsmuffins, pekanötsmuffins med äpple, Sockerfria pekanötsmuffins

Ingredienser

  • 60 st torkade plommon
  • 150 g brynt smör eller ghee
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl hasselnötsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk psylliumhusk
  • 1 dl hackade pekannötter
  • 2 dl grovrivet äpple
  • 0,5 krm salt
  • 20 st pekannötter till garnering

Instruktioner

  • Blötlägg först plommonen i kokande vatten i en halvtimme. Smält smöret i en kastrull och låt det puttra på svag värme tills det brynts lite i botten och det börjar lukta knäckigt, rör då och då så det inte bränns.
  • Sätt ugnen på 200˚. Sikta potatismjölet genom en nätsil ner i en bunke, rör ner de torra ingredienserna och de hackade nötterna.
  • Låt plommonen rinna av väl och skär i mindre bitar, blanda med det brynta smöret. Rör ner det rivna äpplet och mixa slätt med stavmixer direkt i kastrullen.
  • Vänd ner mjölblandningen i smeten, smaka av om det är lagom sälta och låt svälla i fem minuter.
  • Ställ ut småbrödsformar på en plåt och fyll dem till drygt hälften med muffinssmeten med hjälp av två skedar eller en spritspåse. Tryck lätt ner en pekannöt på varje muffins och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  • Flytta över muffinsen till ett galler och låt kallna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram efterhand. Vid serveringen kan du ta ut dem ur pappersformen och fräscha på i 150˚ i ett par minuter så blir de som nybakta.

Birgittahoglund - pekanötsmuffins

Om Birgitta Höglund

Baka_frukt-244x300 - pekanötsmuffins

Birgitta Höglund är författare till flera populära kokböcker och driver sedan 12 år tillbaka matbloggen Birgitta Höglunds mat. Birgitta har tidigare 18 års erfarenhet som kock, kallskänka och köksmästare på välrenommerade restauranger. Intresset att ta vara på våra nordiska råvaror har alltid varit stort, med fokus på lokalt och närproducerat.

Baka med frukt och grönt är Birgitta Höglunds sjunde kokbok, varav tre givits ut i USA, en i Norge och en i Finland. Kokboken vänder sig till alla som vill baka med naturliga smaker från frukt, bär och grönsaker. Alla recept är bakade utan socker och de är även glutenfria.

Gillar du raw mangobollar rekommenderar vi även:

Anna Jonasson

Chefredaktör, SportHälsa

annajonasson.sporthalsa.se är en av Sveriges äldsta och mest inflytelserika bloggar inom träning och hälsa, med 14 år på nacken. Här får du ta del av träningspass, recept och Anna Jonassons vardag som 4-barnsmamma och chefredaktör på webbtidningen SportHälsa. Alltid med rörelseglädje och hälsa i fokus, utan pekpinnar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Receptbetyg





Innan du spelar på casino utan svensk licens är det viktigt att du har full koll på vad som gäller och vilka casinon som är bäst.