Go Back
pekannotsmuffins_start
Print Pin
Inga betyg än

Sockerfria pekanötsmuffins med äpple

Måltid Efterrätt, Mellanmål
Tag Baka med frukt och grönt, Birgitta Höglund, pekanötsmuffins, pekanötsmuffins med äpple, Sockerfria pekanötsmuffins

Ingredienser

  • 60 st torkade plommon
  • 150 g brynt smör eller ghee
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl hasselnötsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk psylliumhusk
  • 1 dl hackade pekannötter
  • 2 dl grovrivet äpple
  • 0,5 krm salt
  • 20 st pekannötter till garnering

Instruktioner

  • Blötlägg först plommonen i kokande vatten i en halvtimme. Smält smöret i en kastrull och låt det puttra på svag värme tills det brynts lite i botten och det börjar lukta knäckigt, rör då och då så det inte bränns.
  • Sätt ugnen på 200˚. Sikta potatismjölet genom en nätsil ner i en bunke, rör ner de torra ingredienserna och de hackade nötterna.
  • Låt plommonen rinna av väl och skär i mindre bitar, blanda med det brynta smöret. Rör ner det rivna äpplet och mixa slätt med stavmixer direkt i kastrullen.
  • Vänd ner mjölblandningen i smeten, smaka av om det är lagom sälta och låt svälla i fem minuter.
  • Ställ ut småbrödsformar på en plåt och fyll dem till drygt hälften med muffinssmeten med hjälp av två skedar eller en spritspåse. Tryck lätt ner en pekannöt på varje muffins och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  • Flytta över muffinsen till ett galler och låt kallna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram efterhand. Vid serveringen kan du ta ut dem ur pappersformen och fräscha på i 150˚ i ett par minuter så blir de som nybakta.