En het kikärtsgryta med curry är veckans vegetariska middagstips att värma dig med. Smakrik och lättlagat från Victorias Provkök.
Det finns mycket gott att laga av kikärtor, där en mustig kikärtsgryta kan vara det läckraste i middagsväg? Proteinrikt och värmande kyliga dagar. Dessutom helt vegansk och därmed passande för alla.
Smakrik kikärtsgryta med curry
Ingredienser, 4 portioner:
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 1/2 lime
- 1 msk red curry pasta
- 4 dl kokosmjölk
- 400 g kokta kikärtor
- Några droppar soja
- En näve körsbärstomater
- 1 knippa färsk koriander och/eller basilika
- 1 tsk riven ingefära (efter smak)
Gör så här:
- Hacka lök och vitlök. Fräs gul lök i olivolja i en gryta, tillsätt vitlök och fräs ytterligare.
- Tillsätt red curry pasta (lite i taget och smaka av efter hand).
- Pressa i limejuice, börja med 1/2 lime och tillsätt eventuellt mer på slutet.
- Häll i kokosmjölken och låt det koka ihop några minuter.
- Tillsätt kikärtorna, lite soja och delade körsbärstomater.
- Smaka av med ingefära och hackad koriander eller färsk basilika.
- Låt puttra ihop en liten stund. Servera sedan med ris eller exempelvis matvete.
Smakrik kikärtsgryta med curry
Ingredienser
- 2 st gula lökar
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 0,5 st lime
- 1 msk red curry pasta
- 4 dl kokosmjölk
- 400 g kokta kikärtor
- 0,5 tsk soja
- 1 näve körsbärstomater
- 1 knippe koriander eller basilica
- 1 tsk riven ingefära
Instruktioner
- Hacka lök och vitlök. Fräs gul lök i olivolja i en gryta, tillsätt vitlök och fräs ytterligare.
- Tillsätt red curry pasta (lite i taget och smaka av efter hand).
- Pressa i limejuice, börja med 1/2 lime och tillsätt eventuellt mer på slutet.
- Häll i kokosmjölken och låt det koka ihop några minuter.
- Tillsätt kikärtorna, lite soja och delade körsbärstomater.
- Smaka av med ingefära och hackad koriander eller färsk basilika.
- Låt puttra ihop en liten stund. Servera sedan med ris eller exempelvis matvete.
Recept och bilder: Victoria Willén som bloggat på Victorias Provkök sedan år 2010. Matlagning och bakning är hennes stora intresse och i bloggen hittar du recept som ALLA kan laga. En blandning av allt från hälsosam inriktning till goda desserter, enkla luncher och lyxiga middagar.
”Allt som är gott är värt att äta i lagom mängd” är Victorias motto. ”Att lyxa till vardagen är viktigt för mig och med enkla medel kan vardagen bli en fest.” Vi på SportHälsa håller med. Victorias Provkök, fullt av läckra recept, restaurangtips m.m. hittar du här.