Slipp glasögon och linser med synkorrigering – men med vilka risker?

Vill du kunna röra dig fritt och träna hårt utan att tänka på glasögon eller linser? Då kanske synkorrigering är ett bra alternativ för dig. Här berättar vi om vad du behöver tänka på och eventuella risker.

Allt fler svenskar gör en synkorrigering för att slippa glasögon och linser – inte minst för att undvika glasögon som immar igen, linser som krånglar och annat som kan distrahera under träningen. Men oron för att något ska gå snett är fortfarande ett hinder för många. “Jag bestämde mig för att kolla upp om min rädsla är befogad”, säger journalisten Victoria Lagercrantz, 49.

De flesta kan göra en synkorrigering

Faktum är att de flesta kan korrigera synen idag, oavsett synfel.

– Vi gör ungefär 20 000 operationer per år i Skandinavien och har väldigt nöjda kunder, berättar Urban Schönbeck, ögonläkare på Memira sedan 10 år.

Memira är störst i Norden inom ögonlaser och linsbyten. Alla operationerna utförs av legitimerade läkare specialiserade på ögon och med erfarenhet av tusentals operationer. Ändå är rädslan ett hinder för många som drömmer om ett liv utan linser och glasögon.

– Jag tror att det handlar om en naturlig instinkt: att skydda ögonen har varit avgörande för människans överlevnad. Känslomässigt värjer vi oss för ett ingrepp som rör just ögonen, säger Urban Schönbeck.

”Vill veta allt om riskerna med en synkorrigering”

Victoria Lagercrantz är journalist i grunden, nu chef på en contentbyrå i Stockholm. Hon fick glasögon på mellanstadiet och har använt kontaktlinser sedan hon var 14 år, men har aldrig övervägt en operation.

– Att se bra utan glasögon eller linser vore underbart. Men jag har aldrig vågat ta steget. Även om risken är minimal, tänk om det blir någon allvarlig komplikation.

Nu har Victoria bokat in en undersökning på Memira.

– Jag vill veta vad som gäller för mig: Kan jag bli av med mina synfel, och vilka risker finns det?

synkorrigeringAlla synfel kan opereras

Lotta Björk, optiker på Memiras klinik på Vasagatan i Stockholm, börjar med en grundlig undersökning. Hon undersöker Victorias syn, kollar hornhinnornas status och tjocklek och mäter avståndet mellan horn- och näthinna.

– Vi kan operera alla synfel, men inte alla ögon. För att kunna göra en ögonoperation måste du ha stabilt synfel, en viss tjocklek på hornhinnan och friska ögon, förklarar Lotta.

Memira säger nej till synkorrigering till en av fem, men Victoria får ett positivt besked.

– Eftersom du är över 45 år är det linsbyte som gäller. Vi byter ut din naturliga lins mot en konstgjord lins som korrigerar alla dina synfel: närsyntheten, ålderssyntheten och astigmatismen.

Mer än 140 000 svenskar byter lins varje år

Metoden för linsbyte är densamma som en gråstarroperation – världens vanligaste operation.

– I Sverige görs ungefär 130 000 gråstarroperationer varje år, och vi på Memira gör cirka 12 000 linsbyten årligen – så det är en väl beprövad och dokumenterad metod, berättar Lotta Björk.

– Skillnaden är att vi sätter in en mer avancerad lins som ger dig god syn. På köpet slipper du gråstarr – något som annars kommer med åren, och för många ändå slutar med ett linsbyte.

För dig som är aktiv

Så, vad gäller för dig som är aktiv och tränar mycket? Även för dig är en synkorrigering ett bra alternativ, även om du behöver tänka på några saker den första tiden. Under den första veckan efter operationen ska du undvika all träning, och under de första fyra veckorna ska du undvika träningsformer som kontaktidrott, vattensport och dykning.

Därefter kan du njuta till fullo av att träna och röra på dig, utan att bli hindrad av ditt synfel. Inför en synkorrigerande operation kommer du få all information om vad som ska undvikas den första tiden för att minimera risken för infektion.

Läs mer och boka din synundersökning här.

Fler relaterade lästips:

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras