Tappade synen i diabetes – Nu springer han Tough Viking och kämpar för ändrade kostråd

Tappade synen i diabetes – Nu springer han Tough Viking och kämpar för ändrade kostråd

Han tränar styrka 5-12 gånger i veckan och har ett stort mål i sikte: Det extrema hinderbaneloppet Tough Viking. Men hindren, de blir lite svårare än för konkurrenterna. Patrik Olsson är nämligen blind.

FAKTA Så stöder du Team Blindstyre – Kostfondens tuffa Vikingar!

Du kan stöda Team Blindstyres otroliga satsning och donera en slant till forskningen! Enligt Diabetesregistret överskrider 80 procent av alla vuxna typ 1-diabetiker vårdens målvärde för blodsockret, precis som Patrik tidigare gjorde. Med effektivare kostbehandlingar kan vi rädda ögon och njurar, och förlänga livet. Skänk en hundralapp genom att swisha 100 kronor till Kostfonden: 123 900 42 43. Skriv "Blindstyre" som meddelande. Du kan också bli månadsgivare och bedriva det långsiktiga arbete som krävs för att etablera nya kostbehandlingar inom vården.
Kolla även in Patriks viktiga grupp med 17 000 medlemmar: Smarta diabetiker, här.

– Plötsligt en dag tappade jag synen, först på ena ögat, sedan det andra. Min förra flickvän Marie gick bort i sviterna av sina blodsockerpåslag. Hon var multisjuk på grund av höga och svängiga blodsockernivåer och efter en njurtransplantation orkade inte hennes kropp starta upp igen. Jag vill inte att någon ska behöva gå igenom det jag gått igenom, säger Patrik Olsson som har typ 1-diabetes.

Men bitter är han inte. Inte ett dugg. Han vill ägna tiden åt att sprida kunskap, kostråd och öppna ögonen för de kostansvariga på sjukhusen som säger att det är okej att ”äta vad man vill vid typ 1-diabetes, bara man tar sitt insulin därefter”.

– En pojke med typ 1-diabetes jag känner blev serverad o’boy under sin sjukhusvistelse. Det säger väl det mesta.

 ”Rätt person att vara blind”

I vardagen tar han sig fram med hjälp av käpp och ledarhund, om nu inte hans sambo Maria är med och håller honom i handen. Den 16 maj i år firar han sjuårsjubileum som blind. Ja, det är så han uttrycker det. Han gör allt han kan för att använda sin nya sits som en språngbräda utåt.

– Jag brukar säga att jag är rätt man att ha blivit blind. Jag känner drivet att förändra vår värld hela tiden. Samhällskostnaderna och lidandet för diabetikerna är enorma. Eftersom jag själv är sjukpensionär går det ju pengar även där, för att inte tala om kostnaden för mina sex tidigare ögonoperationer. När jag reser runt i landet och föreläser tänker jag att jag kompenserar för det.

 Hans nioåriga son hörs leka i bakgrunden. Han kommer inte ihåg hur det är att ha en pappa som ser honom. Tre dagar innan ”lyset släcktes” på Patrik fick han se sin son springa för första och sista gången. Det är något han minns på sina trasiga näthinnor.

Ledd genom eld och lera
 – Tough Viking är för farligt att som blind springa ensam. Därför har han med sig ledsagaren tillika yrkesmilitären Fredrik Söderlund (till vänster på bilden ovan) från Linköping. De hade en ”blinddate” i Säffle där det bestämdes att de skulle springa tillsammans som Team Blindstyre. Patrik Olsson laddar upp på gymmet och förbereder sig för vad som komma skall. Jag frågar honom om vad som är svårast?

– Folk blir förvånade när jag tar 180 kilo i marklyft. Jag ser inga hinder, men jag tycker att många andra gnäller för så lite.

Klarar han loppet blir han först i världen att som blind ta sig igenom det. Ett av hindren han vill förbereda sig noga för är den sju meter långa repklättringen där han ska upp och plinga i klockan. 

– Simhinder, armgång och klättring. Alla hinder är himla utmanande när man inget ser, men jag är en sån som löser hindren direkt. Och så min vikt, 90 kilo muskler som ska syresättas. Men jag gör det här för Kostfonden.

Inga svängiga toppar och dalar

A och O för Patrik Olssons hälsa är att hålla blodsockret på en så jämn och stabil nivå som möjligt. Nu äter han lågkolhydratskost och har därför en oerhört stabil nivå utan kurvor. Annars skadas kärlen. Han startade gruppen Smarta diabetiker som på 2 år fått 17 000 medlemmar totalt.
– Här märker vi vad lågkolhydratkosten gör. Nästan varje dag berättar någon diabetiker hur mycket friskare liv de fått efter att ha dragit ner på medicinen, eller till och med tagit bort den helt. Så många går ner i vikt och får jämnare värden.

Kan man som diabetiker bromsa upp i tid och få varningssignaler för att man ska bli blind?

 – Nej, det är som en rysk roulette, det bara smäller till. På fyra år gick jag från fullt seende till blind, ett öga åt gången.

Kostfonden har just nu som mål att samla in fyra miljoner till en studie. Den summan är ingenting jämfört med vad en diabetespatient kan kosta, menar Patrik. Med njurtransplantationer, ögonoperationer och medicin.

TIPS! Missa inte boken Låt bönor förändra ditt liv som ges ut den 12 maj som Patrik Olsson skriver tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Text: Julia Kimell

Foto: Patrik Ljungman


Välkommen till SportHälsas läsarevent där Kostfondens Ann Fernholm pratar om hur socker påverkar oss, där du kan göra en gratis hälsoanalys, ta del av erbjudanden och provsmaka god och hälsosam glass.

När: 21 mars kl 18.00-20.30.

Var: Salming Concept Store Kungsgatan 19 i Stockholm.

Pris: Gratis.

Hur: Information och anmälan här.

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.