Sex tips för att stressa ned

Sex tips för att stressa ned

Att uppleva stress är en del av vardagslivet, men om stressen pågår länge kan kroppen ta skada. Här är sex saker du kan göra för att motverka stress.

Sex tips för att stressa ned:

1. Koppla ner
Är du ständigt uppkopplad på sociala medier och har du alltid koll på om det trillar in ett nytt mail i inkorgen? Det kan skapa stress. Ha för vana att stänga av mobilen och datorn med jämna mellanrum. Du behöver inte alltid vara nåbar.

2. Lista det som stressar

Skriv en lista på det som stressar. Genom att samla tankarna, fundera och sätta ord på vad du känner och tänker blir det också mer tydligt vad det är som känns jobbigt. Då blir det även lättare att försöka hitta sätt att undvika stressen och lösa problemet.

3. Öva på att säga nej
Tar du lätt på dig fler uppgifter än vad du egentligen hinner? Då är det hög tid att öva på att säga nej. Både kollegor och vänner kommer inte tycka mindre om dig för att du säger nej, och det går att säga nej vänligt men bestämt. Öva!

4. Vardagsmotionera mera
Låt fysisk aktivitet bli en del av din vardag. Om du är fysiskt aktiv minst en halvtimme varje dag ökar du din motståndskraft mot stress. Klassiska tips som att gå en promenad på lunchen, ta trapporna och hoppa av bussen en station tidigare, är små knep som gör skillnad.

5. En god natt sömn
Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila och återhämta sig. Hur mycket vi behöver sova är individuellt, men de flesta behöver cirka sova sju timmar per natt. Varva ner innan du ska gå och lägga dig, inte minst här är det bra om du kopplar ner mobil och dator.

6. Måttligt med alkohol
Är du trött och spänd kan det vara frestande att dricka alkohol för att lättare kunna koppla av. Alkohol kan verka avslappnande tillfälligt, men kan tvärtom göra att du blir mer känslig för stress.

 

Källa: 1177 Vårdguiden

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.