Sesam-Tahini Ramen – recept och ny Ramen-lunch på RAWBATA

Nu kan ramen-älskare glädjas åt att Restaurang Rawbata  introducerar luncher med fokus på Ramen. Rawbata som finns på Rörstrandsgatan i Stockholm kommer från och med 24/9 att servera japanska nudelsoppor, samt andra hälsosamma lunchrätter som härliga Poké Bowls och matiga Robata-grillspett.

Ramen är en japansk nudelrätt som de senaste decenniet tagit omvärlden med storm. Maträtten som är en street-food klassiker i Japan har utvecklats till att bli mångas favoritmat och kan hittas både på lyxkrogar och i food trucks.

Ramens förenklade anatomi

Klassisk Ramen består i grunden av vetenudlar som serveras i buljong som ofta är smaksatt med sojasås eller miso. Traditionella toppings är till exempel skivat fläskkött, shiitake svamp, torkat sjögräs (nori), vårlök, och ägg. Nästan alla regioner i Japan har sin egen variant av Ramen. Stor vikt läggs till buljongen som traditionellt kokas länge för att få fram djupa och flerdimensionella smaker.

En lyckad ramenbuljong kombinerar smakerna av salt, fett och sött, vilket tillfredställer alla smakbehov på en och samma gång. Att få till en lyckat buljong är en hel vetenskap, men det går —som tur är— också att återskapa buljongen hemma för riktigt smakrika resultat.

Rawbatas Ramen Koncept

Totto Phanjeen, även kallad Totto Yamamoto är kreativ ledare på Rawbata och har utvecklat konceptet tillsammans med köksmästare Bayanbat Tumenbileg, även kallad Bayna. Totto Yamamoto berättar att buljongerna måste koka länge för att få smakerna att utvecklas.

– Varje buljong kokar i 24 h och vi gör ramennudlarna själva. Till risrätterna och till de robatagrillade spetten ingår vårt Raw-ris — ett rosa råris “Rice Berry” som vi tycker är väldigt gott.

Riset kommer från Thailand och är handplockat. Totto Phanjeen är själv från Thailand men har jobbat med japansk mat sedan 1991 på bland annat Raw Sushi & Grill, Restaurang Kasai, och nu på Rawbata.

Alla nya maträtter i lunch-konceptet är fullspäckade med smak från både grönsaker och protein, och självklart spelar kvalitén på råvarorna in när man lagar Ramen.

– Buljongen gjord från grunden på riktiga råvaror och smörjer kroppen inifrån, jag har för mig att man till och med får finare hud av buljong. Jag mår i varje fall väldigt bra av buljong och speciellt nu när vi går mot kallare tider. 

Varför vill man på Rawbata börja med Ramen-lunch?

– Ramen äts till lunch överallt i Japan, på kvällen äter folk mer grillad mat och mer spett. Vi vill få in lunchstämningen från Japan in i vår restaurang med god mat och snabb service. På kvällarna när vi har mer tid för varje gäst blir det mer storytelling, mer robatagrillade smårätter och vin eller sake.

Det nya konceptet kör igång 24/9 på Rawbata, Rörstrandsgatan 15. Klicka här för att komma till Rawbatas hemsida.

– Personalen på restaurangen är helt till sig i våra nya rätter. Vi hoppas att våra gäster kommer att gilla lunchrätterna lika mycket som vi gör. 

Tips!

För bästa smakupplevelse, sörpla ordentligt (I Japan visar det bara respekt för råvaran) då får man med smakerna från näsan med. Och ät din ramen direkt!

Bibimbap, Ramen och Robataspett från den nya lunchmenyn.

Sugen på att veta mer om Rawbatas nya lunchkoncept? Här kommer ett utdrag från den nya menyn:

Ramen

  • Raw-men (shoyu)

Kyckling med fläskbuljong, sojamarinerade ägg, vårlök och bokchoy. Välj mellan fläsksida och grillade kycklingköttbullar.

  • Yamamoto (miso)

Kyckling och fläskbuljong med 63 gradigt ägg, dashibuljong,

picklad ingefära, bokchoy och fläsksida.

  • Vego ramen (shoyu)

Kombu och shiitake dashi med kungsmussling, shiitake, silkestofu och bokchoy.

Risrätter

  • Poké bowl

Taremarinerad lax och tonfisk med mango, avokado och dagens tillbehör/pickles.

  • Bibimbap

Sesamstekta böngroddar, zucchini, sojamarinerad salladskål och spenat med gurka stekt ägg och gochujangsås.

2 spett ingår, välj mellan grillade kyckling-, lax- eller sidfläsk.

  • Tendon

Spett på tempurafriterad lax, hamachi, sötpotatis och shishito serveras med picklad ingefära, rödlök och misodipp.

Robata

  • Shifodu/Fisk och skaldjur

4 spett med lax, räkor, bläckfisk och hamachi serveras med picklad gurka, kimchi, sesammarinerade mongböngroddar och ris.

  • Niku/Kött

4 spett med oxfilé, kycklinglårfilé, fläsksida och ryggbiff serveras med bokchoy och ris.

Totto Yamamoto

 

Här är ett riktigt gott recept på Ramen från Rawbata som du enkelt kan göra hemma. Receptet är uppdelat i två delar, börja med att förbereda nudlarna och gå sedan vidare med att blanda ihop nudelsoppan.

 

Skriv ut recept
Rawbatas Ramen Nudlar
2 knyten Ugnstemperatur 200 grader
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Portioner
Portioner
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Betygsätt detta recept!
Instruktioner
  1. Baka bakpulvret på 200 grader i 1,5 h.
  2. Häll de båda mjölsorterna i en bunke och blanda ner bakpulvret som du sedan rör ihop med vatten innan du adderar det till mjölblandningen.
  3. Blanda degen och låt vila i kylskåp i 3 h.
  4. Ta ut degen och kör den genom en pastamaskin till önskad tjocklek.
  5. Byt verktyg för att göra nudlar. Kör maskinen igen.
  6. Snurra nudlarna till ett knyte.
  7. Koka nudlarna under 1 minut i kokande vatten.
Receptanteckningar

Skriv ut recept
Sesam-tahini Ramen
1 person
Instruktioner
  1. Tillaga ägget antingen i mikrovågsugn, då kläcker du ett ägg i en skål, tillsätter 1 tsk vatten och micrar i ca 20 sekunder. Eller så stoppar du hela ägget i en Sous Vide och kokar i 40 minuter.
  2. Grilla sidfläsket och koka upp ett knyte ramen nudlar i kokande vatten under 1 minut.
  3. Värm köttbuljongen och häll den i en skål. Lägg i nudlarna samt resterande ingredienser.
  4. Toppa med chiliolja och ät direkt vid servering! Glöm inte att sörpla ordentligt för bästa smakupplevelse.
  5. Tips! Använd gärna haklapp.
Receptanteckningar

Smaklig måltid!

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras