Julen närmar sig med stormsteg och med den allt smarrigt saffransbröd. Här hittar du ett extra lyxigt recept på saffranssnurror med vit choklad och pinjenötter. En sagolik smakkombination.
Sockerfria saffranssnurror med vit choklad
Ingredienser:
– 100 g smör
– 5 dl standardmjölk
– 50 g jäst
– 250 g lättkesella/kvarg
– 1 g saffran (2 påsar)
– 1 1/2 dl Sötströ (alt. vanligt socker)
– 1/2 tsk salt
– ca 17 dl vetemjöl
Ingredienser fyllning:
– 50 g rumsvarmt smör
– 200 g vit choklad (sockerfri)
– 1 uppvispat ägg
– 1 dl pinjenötter
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till 37°, d.v.s. fingervarmt. Sätt ugnen på 225°.
2. Smula jästen och häll över degspadet. Rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt saffran, kvarg, sötströ, salt och mjöl. Börja med ca 15 dl mjöl och knåda degen så att den blir smidig. Använd resten av mjölet till utbakningen.
4. Täck över bunken och låt jäsa i ca 30 min i rumstemperatur.
5. Sedan delar du degen i två, kavlar ut till ca 1/2 cm tjocka plattor.
4. Fördela det rumsvarma smöret över degen, riv och strö över vita chokladen.
6. Gör en rulle som du skär i skivor och lägger på plåtar.
7. Låt jäsa i ytterligare 20–30 min.
8. Pensla med uppvispat ägg och strö över nötter. Grädda i mitten av ugnen på 225° i 6–8 min.
9. Låt svalna på galler och strö ev. över florsocker strax innan servering.