Så tränar Sarah Sjöström – intervju med en av världens bästa simmare

Sarah Sjöström – en av 2010-talets främsta kvinnliga simmare inom fjärilsim och frisim, med ett stort antal VM- och EM-guld. Men har hon alltid älskat sporten? Hur ser en vanlig träningsvecka ut och vad är hennes mål härnäst? Ta del av vår intervju med Sarah Sjöström.

Sarah Fredrica Sjöström, född 17 augusti 1993 i Rönninge i Stockholms län, slog igenom på seniornivå 2008 när hon vann EM-guld på 100 meter fjärilsim, bara var 14 år gammal. Samma sträcka tog hon världsrekord på 2009–2012, samt 2015. Fram till 2019 har Sarah Sjöström sammanlagt erövrat 22 VM- och EM-guld på lång bana. Vid OS i Rio de Janeiro 2016 vann hon även olympiskt guld på 100 meter fjärilsim, plus att hon tog världsrekord med tiden 55,48 sekunder. Och mycket mycket mer.

Att Sarah Sjöström är en fantastisk simmare råder inga tvivel om, men har hon alltid älskat sporten? Hur tränar hon och du som också vill bli en stark simmare? Här berättar hon mer.

Så tränar Sarah Sjöström – intervju med en av världens bästa simmare

Hur började det? Har du hållt på andra sporter än simning?

– Precis innan jag skulle fylla 10 år följde jag med min kompis som simmade efter skolan och efter en tid började jag själv i en simklubb. Jag hade testat på olika sporter någon gång sådär, men lagidrott har aldrig passat mig. Simning gillade jag däremot, eftersom jag inte kände när jag svettades och jag slapp att springa, haha.

Sarah Sjöström, ambassadör för Vitamin Well.

Vad är det absolut bästa med simning enligt dig?

– Nu för tiden är alla vänner jag träffat via simningen det bästa, alla resor jag får göra och att ha detta som mitt jobb. Det känns otroligt lyxigt! Väldigt utmanande också förstås, men jag trivs ändå med att leva livet som elitidrottare. Att träna på morgonen, vila lite och sen träna igen på eftermiddagen. Att kämpa på liksom.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut för dig?

– Jag kör dubbla simpass måndag, tisdag, torsdag, fredag. Enkelt simpass onsdag och lördag, plus gym fyra gånger i veckan. Inte bara med att lyfta vikter där, ibland är det t.ex. pilates eller rörlighetsträning.

Läs mer här för Sarahs tips till dig som vill lära dig crawlteknik.

Vilken styrketräning rekommenderar du någon som vill bli en vass simmare?

– Kör mycket armstyrka, axelstyrka-, axelstabilitet- och axelrörlighet, coreträning och försök hitta bra aktivering i sätet. Man behöver inte kunna lyfta 150 kg i knäböj eller liknande, men det är viktigt att ha bra stabilitet och styrka i sina axlar och coremuskler.

Vilka är dina mål och framtidsvisioner just nu?

– I år är OS i Tokyo mitt huvudmål. Sen har det även kommit in en ny internationell simtävling som det börjar bli mer och mer fokus på, International Swimming Leauge. Där tävlar man i ett lag där jag tillhör en internationell simklubb som heter Energy Standard, typ som Champions League i simning. Varje lag köper in simmare till sin klubb och sen försöker man ta så mycket poäng som möjligt. I mitt lag ingår simmare från både Sydafrika, Ukraina, Estland, Canada… Det tycker jag är ett otroligt häftigt tävlingskoncept. Jag har verkligen sett fram emot något nytt inom simsporten, det känns kul och inspirerande nu när jag har kört samma tävlingar i 15 år.

Spännande Sarah, vi ser fram emot att följa dig. Tack för intervjun och all lycka till!

Sarah Fredrica Sjöström

  • Född: 17 augusti 1993 i Rönninge, Stockholms län
  • Bor: Stockholm
  • Simsätt: fjärilsim och frisim
  • Meriter i urval: 1 OS-guld, 10 VM-guld, 22 EM-medaljer, ett flertal världsrekord på 100 meter fjärilsim, utsedd till VM:s bästa kvinnliga simmare (för mer, se Wikipedia)
  • Klubb: Södertörns SS
  • Familj: Pojkvännen Johan de Jong Skierus, mamma, pappa och tre syskon.
  • Längd: 182 cm
  • Hemsida/blogg: sarasjostrom.se
  • Instagram: @sarahsjostrom

Foton: Vitamin Well

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.