Så tränar Sveriges snabbaste längdskidåkare Jörgen Brink i sommar

Så tränar Sveriges snabbaste längdskidåkare Jörgen Brink i sommar

När en av Sveriges snabbaste längdskidåkare är mellan tävlingssäsonger ser inte vardagen ut som för oss andra. När vi vanliga häller tändvätska över briketterna och tar dagens andra glas rosé har Jörgen troligtvis precis kommit hem från tre timmar myrlöpning. Är han inne i en tung träningsperiod kan myrlöpningen mycket väl vara hans andra pass den dagen.

 

Med nytt lag och ny energi satsar Jörgen Brink på minst två år till som långloppsåkare på skidor. Med tre segrar i Vasaloppet är han en skidåkare att räkna med. När Jörgen 2012 vann loppet på en ny rekordtid var han samtidigt äldsta segraren i loppet genom tiderna. När vi får tag i Jörgen är det sommar och han är mitt uppe i en period av barmarksträning, därför pratar vi mest om cykling. Som skidåkare består självklart träningen till stor del av skidspecifik träning även sommartid, hela 70 procent av all träning sker på rullskidor. Men han älskar att cykla och cyklingen är en mycket viktig del av träningen.

– Under perioder med mycket mängd använder jag cykeln mer, oftast distanspass på mellan tre och fem timmar. Ibland blir det även hårdare intervaller på cykeln, berättar Jörgen.


Vill skida som en cyklist
Cyklingen är också ett stort intresse rent sportsligt under sommarhalvåret då han gärna tittar på de stora etapploppen.

– Under Girot och Tour de France sitter jag gärna och tittar någon timme varje dag.

I Jörgens nya lag, Lager 157 hoppas han att de kommer att köra lite mer taktiskt, som ett cykellag, vissa av de norska lagen har kört till exempel Vasaloppet med en tydlig kapten och hjälpryttare, 2014 års segrare John Kristian Dahl fick hjälp med en stav från en av sina lagkompisar när hans egen gick av nära mål.

Lager 157 är det första svenska laget med ett mer professionellt upplägg liknande hur det fungerar i de norska lagen. Troligast är att Jörgen skidar som kapten 2015. Till nybörjare som ska börja med cykel är hans bästa tips att börja på sin egen nivå.

– Både när det gäller material och träningsmängd är det viktigt att hitta sin nivå, jobba sig upp till längre distanser, säger Jörgen.

Till blivande skidåkare är massor av teknikträning det bästa tipset, att stå rätt på skidan och kunna klara av att hålla fart när det går utför är minst lika viktigt som att vara redo fysiskt.

När han cyklar i Sverige blir det allra helst Turistvägen ut mot Resele från Sollefteå där han bor. Är han i barndomsbygden, Hälsingland är det istället vägarna runt Delsbo som gäller. Under tiden som skidskytt blev det mycket cykling på Mallorca, Wolfgang Pichler som då var tränare åt svenskarna gillade cykling som träningsform under försäsongen. Varje år kör han dessutom ett par motionslopp, 2012 cyklade han till exempel Cykelvasan.

– Jag hade efter ett längre skadeuppehåll bara kört ett cykelpass inför Vasan, det var jobbigare än jag trodde och tyvärr ramlade jag när en cyklist framför mig tvärbromsade. Jag körde ändå i mål och hade rejält ont i axeln långt efter loppet, säger Jörgen.

Blir han tvungen att välja mellan mountainbike och landsväg får han svårt.

– Jag gillar mountainbike för att man kommer ut i skogen och får träning för hela kroppen. På landsväg lockar fartkänslan jag tränar gärna med klubben hemma i Sollefteå, då är det alltid någon som trissar upp farten, avslutar Jörgen innan han smiter iväg till duschen för att skölja bort tre timmars myrlöpning.

Foto: Hans Berggren
Text: Kalle Bern

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.