Så tacklar du semesterstressen

Så tacklar du semesterstressen

KRÖNIKA. När du tränar dina muskler, är du säkert noga med att vila mellan styrkepassen. När du har använt din hjärna under en hel arbetsdag, är du då noga med att ge den vila och återhämtning?

Våra fantastiska hjärnor utvecklades för ca 150 000 år sedan då vi levde som jägare och samlare.  Vi överlevde genom att tänka ut strategier för att skydda flocken, skaffa boende och mat.  Idag lever vi ett liv som är vitt skilt från livet under stenåldern. Då hade vi några få viktiga saker att fokusera på – idag får vi en strid ström av information och vi fattar ständigt beslut utifrån oändliga valmöjligheter. Dator, teve och mobil pockar hela tiden på vår uppmärksamhet och våra hjärnor får arbeta på högtryck för att kunna sortera ut vad som är viktigt.

Vi är gjorda för att kunna hantera stress, men när vi inte får någon återhämtning blir stressen farlig. Våra hjärnor har inte uppdaterats sedan stenåldern, vilket gör att stress, ständiga avbrott och mängder med information kostar massor av energi för att bearbetas.

Första tecknen på att du har stressat för mycket och fått för lite återhämtning är att du får svårt att fokusera och din kreativitet minskar. Du märker också av att du har lättare att brusa upp eller blir gråtmild, kanske glömmer vart du har lagt dina bilnycklar eller vilka möten du har bokat in. Sömnen brukar också bli påverkad, du har svårt att somna eller sover lätt och vaknar ofta under natten.

Se till att använda sommaren till att varva ned och låta din stenåldershjärna få den välförtjänta återhämtningen den behöver för att komma tillbaka i sin fulla kraft. Här är effektiva sätt att ge din hjärna återhämtning:

  • Utöva mindfulness – bara efter några veckor kommer du att upptäcka att din stressnivå sjunker. Det finns bra appar med mindfulness eller lyssna gratis på övningar mariahelander.se
  • Öva dig i att göra en sak i taget. Genom att låta din hjärna fokusera på det du gör, kommer du bli mer effektiv och avslappnad.
  • Boka inte upp hela sommaren med aktiviteter, utan se till att ha dagar då det är helt tomt i din kalender.
  • Rör på dig i naturen, forskning visar att det är ett av de mest effektiva sätten för vår hjärna att varva ned.
  • Internetfasta – lägg undan mobilen och datorn under en hel dag och bara umgås, vila och njut av kravlösa stunder.
  • Kramas, ha sex eller gå på massage. Alla former av välbehaglig berörning skapar ett må-bra-hormon i kroppen som får dig avslappnad.

Använd sommaren till att öva dig i att vara lat och vila ut i hängmattan.  

sites/default/files/Maria Helander_0.jpegText: Maria Helander, beteendevetare, samtalsterapeut och författare. Expert i svt:s program ”Gift vid första ögonkastet” kontakta Maria: www.mariahelander.se

Foto: Helena Böling

 

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.