Så startar du året på ett hälsosamt sätt

Så startar du året på ett hälsosamt sätt

Nytt år – nytt nyårslöfte? Kostexperten Yvonne tipsar om hur du gör 2015 till ett hälsosamt och gott år.

Nu har det snart gått två veckor in på det nya året och de allra flesta är tillbaka på jobbet och i skolorna. Det är också den här tiden på året då alla ska komma i form. Gymmen är fullbelagda. Alla vill komma igång med sitt nya hälsoamma liv och tidningarna fullkomligt spottar ur sig tips på hur vi ska göra för att så snabbt som möjligt bli av med långhelgens extrakilon/centimetrar.

Vi ska ”kickstarta det nya året”, ”viktrasa”, ”tappa snabbt dina extrakilon” osv. osv. Jag såg t.o.m. en reklam på TV för något pulver som man skulle svälja tre gånger om dagen och då gå ner i vikt. Det är klart att man går ner i vikt om man ska ”äta” så lite. Men vad händer sedan när man börjar äta som vanligt igen? Inte så svårt att räkna ut, eller hur? Men vad har hänt med njutningen av att äta mat? Nöjet att sätta sig vid ett dukat bord och äta en god (och nyttig) måltid. Det missar man helt med piller och pulver. Inget för mig. Varken dieter eller bantning. Jag gillar verkligen mat och äter en hel del men det är hälsosam mat som jag vet att min kropp vill ha och mår bra av. 

Hur ska man då göra om man vill bli av med några extrakilon och ändå känna sig pigg och full av energi?

Det handlar bl.a. om kalorier in och kalorier ut. D.v.s. äter du mer än vad du gör av mer över en längre tid så går du upp i vikt. Äter du mindre än vad du gör av med, går du ner i vikt.

Se till att få in så mycket träning och motion som möjligt i ditt liv. Resultaten kommer snabbare och du kan dessutom äta mer om du samtidigt tränar regelbundet. 

Ät så ren mat som möjligt. Dvs. mat som inte är processad (industriellt bearbetad och där man har tagit bort en del av det ursprungliga näringsvärdet). Hel- och halvfabrikat är processad mat.

Ät näringstät mat (mat som ger mycket näring) istället för energität mat (mat som ger mycket energi/kalorier). Då behöver du inte tänka på hur mycket du äter. T.ex. ger en stor tallrik med grönsaker mycket näring men få kalorier. Ät bättre, inte mindre.

Fyll minst halva tallriken med grönsaker och lägg sedan till rent kött, fisk eller fågel om du vill.

Huruvida man vill äta frukost eller inte är väldigt individuellt men om du inte kör periodisk fasta, kan en nyttig frukost göra det lättare att äta sunt resten av dagen. Hoppa inte över lunchen, utan ta dig tid att äta och gå ifrån jobbet/skolan en stund. Middagen kan vara av det lite lättare slaget, men inte bara mackor och en kopp te. 

Ta en frukt om du är sugen på något. Fruktsocker som finns naturligt i frukt är inte farligt (allt med måtta förstås). Det är tillsatt fruktsocker som är ohälsosamt. 

Minska/ta bort alkohol och läsk om du vill gå ner i vikt. Drick vatten som måltidsdryck och även mellan måltiderna.

Att kakor, bullar, godis och glass inte främjar någon viktnedgång behöver jag väl knappast skriva men om du absolut inte kan vara utan något av det så ät det med måtta någon dag i veckan. 

Tänk livsstilsförändring i stället för något som ska ta slut om 2-4 veckor.


Yvonne Lundgren är kostrådgivare och driver företaget Kropp och Kost. Missa inte Yvonnes blogg Hälsa utan quickfix och dieter.

Text och foto: Yvonne Lundgren

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.