Så påverkar alkohol din träning

Så påverkar alkohol din träning

Är det farligt att träna dagen efter att man har druckit alkohol? Och hur påverkar alkohol träningen? De svaren presenterades i Idrottshögskolans senaste studie om hur alkohol påverkar träning och idrott.

Enligt den kunskapsöversikt som tre forskare på GIH har sammanställt kan den fysiska prestationsförmågan i vissa fall vara nedsatt i mer än 60 timmar efter alkoholintag.

– Koordination, koncentration och reaktionsförmåga påverkas mest negativt av alkoholkonsumtion, vilket medför att skaderisken ökar, framför allt i samband med trötthet, säger Mikael Mattsson, lektor och en av författarna. 
Kunskapsöversikten Alkohol och idrott är beställd av IQ och Riksidrottsförbundet (RF), i ett pressmeddelande.

De negativa effekterna av alkohol i kombination med idrott kan variera väldigt mycket beroende på individ och typ av idrott. En låg eller måttfull alkoholkonsumtion ger liten eller i princip ingen negativ inverkan på själva träningseffekten. En högre konsumtion däremot minskar möjligheten att exempelvis bygga muskler genom att de uppbyggande hormonerna hämmas efter alkoholintag. Trots att alkoholen lämnat kroppen dagen efter så finns det fortfarande effekter kvar som påverkar prestationsförmågan negativt.

– Dessa försämringar är större om man dessutom utsätts för störmoment, till exempel ljud från publiken. Denna effekt kan ha stor påverkan i lagbollsporter, där man snabbt behöver fatta beslut om vem man ska passa till samtidigt som publiken hejar på, säger Mikael Mattsson.

Bättre att jogga dagen efter
Vill man träna dagen efter är det bättre att satsa på en lugnare joggingtur. Generellt sätt drabbas uthållighetssporter mindre på grund av att den aeroba maxeffekten (kroppens förmåga att ge muskler syre) inte påverkas av alkohol. Däremot kan uthålligheten under långa träningspass påverkas en del.

– Det vi ser är att på konditionsidrotter så påverkas prestationen med bara 2-3 procent. Det är ofta försumbart för en motionär, även om det förstås kan vara skillnaden mellan guld och en femteplats för en elitlöpare, säger Mikael Mattsson till SVT.

Läs hela rapporten här.

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån
Text: Redaktionen

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras