Så mycket kalorier dricker du i midsommar

Så mycket kalorier dricker du i midsommar

Vill du hålla vikten i midsommar gör du rätt i att se över ditt alkoholintag. Våra alkoholhaltiga drycker innehåller nämligen inte bara en hel del kalorier, de ökar även aptiten samtidigt som de motverkar förbränningen.

Efter fett är alkohol det kaloritätaste vi har på midsommarbordet. Grundregeln är att ju högre alkoholhalt desto fler kalorier. Under midsommarafton blir det lätt några extra glas vilket gör att kalorimängden ökar snabbt. Och ofta dricker vi mer än vad vi tror då midsommarfirandet startar tidigt på dagen för att fortsätta till sent på kvällen. 

Stoppar förbränningen
Alkohol innehåller inte bara en hel del tomma kalorier, den ökar även aptiten samtidigt som den motverkar förbränningen. Kroppen förbränner ingenting av det du ätit förrän all alkohol är förbränd vilket i sin tur innebär att fettförbränningen minskar och fettet lagras. För att undvika att gå upp i vikt under midsommarhelgen är det alltså smart att vara medveten om hur mycket man faktiskt dricker.

Så mycket kalorier får du i dig via alkohol
1 starköl 40 cl motsvarar 11 köttbullar vilket är 200 kalorier.
8 starköl 40 cl motsvarar 4,2 dl vispgrädde vilket är 1 600 kalorier.

1 glas vin 20 cl motsvarar en kanelbulle vilket är 140 kalorier.
4 glas vin 20 cl motsvarar 78 g smör vilket är 560 kalorier.

1 drink 6 cl sprit + 20 cl läsk motsvarar två kanelbullar vilket är 212 kalorier.
3 drinkar 6 cl sprit + 20 cl läsk motsvarar 35 köttbullar vilket är 636 kalorier.

Kombinerar man flera drycker under en hel dag är det inte ovanligt att kalorimängden närmar sig 3000. 4 glas vin 20 cl, 8 starköl 40 cl och 3 drinkar 6 cl sprit + 20 cl läsk motsvarar 155 köttbullar eller 7,4 dl vispgrädde eller 23 kanelbullar eller 388 g smör vilket är 2796 kalorier.

Källa: Systembolaget, Kaloriprofilen

Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

Text: Redaktionen

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.