Så här springer du energisnålare

Så här springer du energisnålare

Visst, den som tränar löpning ser det som ett sätt att förbränna så mycket kalorier det bara är möjligt. Men så fort du tävlar är det dock viktigare att komma så fort framåt så oberörd som möjligt. Med de här kraftbesparande tipsen i bakhuvudet blir du en effektivare löpare.

Den största begränsningen vi har emot oss är den maximala syreupptagningsförmågan där hjärtats pumpförmåga är helt avgörande för hur snabbt vi kan springa. Intensiv intervallträning där du ligger nära din maxpuls är den effektivaste uthållighetsträningen.

För att hålla snabb hastighet utan att komma över mjölksyratöskeln behöver du hålla dig så nära tävlingsgrenen som möjligt – ju mer grenspecifikt desto bättre. Läs listan inspirerad av Runnersworld för att ta del av grymma tips som gör dig energisnålare i din löpning. 

SKAFFA TRÄNINGSERFARENHET
Det du gör ofta och mycket blir du bättre på. Ju mer du löper desto mer automatiserad blir din anpassning till ett mer energisnålt sätt att löpa. Den oerfarne springer oftast på ett mer oekonomiskt sätt, men skillnaderna slätas ut i snabbare takt. Speciellt om du har fokus på rätt träningsinnehåll.

STYRKETRÄNA FÖR BÄSTA FOTISÄTTNINGEN
Träning med egna kroppen som vikt i all ära men yttre belastning ger en oslagbar effekt på en löpares goda arbetsekonomi. Varför? Ju starkare ben- och bålmuskler du har, desto snabbare kan du passera bromsfarten i markkontrakten och övergå till en framåtdrivande rörelse. I fotisättningen lagras energi i muskler och senor – en energi som du sedan använder i frånskjutsfasen för att underlätta drivkraften framåt.

BACKTRÄNA FÖR STYRKA OCH EXPLOSIVITET
All backträning har ett positivt inflytande på arbetsekonomin men allra bäst (och kväljningsframkallande) är korta, intensiva uppåtruscher på 10-12 sekunder.  Träningseffekten av att löpa i backen påminner om effekterna för styrketräning. Dessutom med en plyometrisk (studsande) effekt!

sites/default/files/lop2.jpg

SNABBHETSTRÄNA
Du bränner fler kalorier när du springer riktig snabbt och den höga farten ställer höga krav på tekniken samtidigt som ett stort antal muskelfibrer engageras. Tänk på att jobba avspänt även när itaget är stort. 

TRÄNA LÖPTEKNIK
Se till att minimera vertikala rörelser mellan fotisättningarna. Löpare som guppar upp och ner eller fram och tillbaka slösar bort energi som hade behövts till att föra kroppen framåt. Testa gärna dig själv genom att löpa mot ett speglande skyltfönster eller på ett löpband placerat framför spegeln.

LÖP I TÄVLINGSFART
Somliga är energieffektiva nära farten är hög medan andra är bäst i måttligt tempo. Därför ska du förbereda dig på en distans genom att komma in i ditt planerade tävlingstempo. Antingen genom att hålla den önskade farten hela passet eller att få in kortare löpavsnitt under ett distanspass. Förlita dig på din GPS-klocka eller använd på förhand uppmätta sträckor och klocka tempoavsnitten.

sites/default/files/lop3.jpg

SIMULERA TÄVLINGSFÖRUTSÄTTNINGARNA
Naturligtvis påverkar kupering och olika typer av underlag hur energieffektivt du springer. Anpassa förberedelserna till hur det kommer att se ut på tävlingen. Satsar du på Lidingöloppet ska du ha backar i fokus, och är det istället ett marathon du har siktet inställt på är platt asfalt din bästa vän.

Text: Julia Kimell
Bild: Bilbyrån

<!–[if gte mso 9]>

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.