Så här optimerar du din träning i menscykeln

Så här optimerar du din träning i menscykeln

Visste du att din menscykel kan påverka din träning? Beroende på var i cykeln du befinner dig kan du förvänta dig olika resultat av din träning. Det här ska du tänka på för att optimera din träning efter menscykeln.

När det kommer till träning och menscykeln kan vi dela upp menscykeln i tre olika faser – med själva ägglossningen däremellan. Follikelfasen, lutealfasen och menstruationen. Det här kan du dra nytta av i din träning, men tänk på att det  precis som med så mycket annat  är individuellt. Det är viktigt att du lär känna din egen kropp. Du kan föra anteckningar över hur olika träningspass känns under olika hormonfaser. Då kan du förstå dina individuella samband mellan prestation och hormoner. Tänk även på att vara långsiktig, och inte sluta med en övning under en period för att den ligger ”fel” i tiden.

Follikelfas  Cykelns första fas, de 2 veckorna efter mens. Här är östrogennivåerna höga i kroppen. Återhämtningen är god och du kan med fördel träna tung styrka, gärna knäböj och annat där du drar nytta av hela kroppens muskler.

Ägglossningen  Sker mittemellan follikel- och lutealfaserna. Då är kroppens vätskenivåer som lägst och därför extra skönt med smidighetsövningar. Dynamisk stretchning och yogaövningar passar bra som komplement till den vanliga träningen.

Lutealfas  Cykelns andra fas, som infinner sig efter ägglossningen, här stiger hormonet progesteron, och likaså fettförbränningen efter ett pass. Hormonet triggar lipolysen som är den process som frigör fett från fettcellerna. Välj med fördel högintensiv träning i minst 30 minuter: HIT, spinning eller intervaller till exempel.

Veckan före mens  PMS. Nu sjunker både östrogen- och progesteronnivåerna. Koordinationen blir sämre och skaderisken ökar. Känn efter hur kroppen mår och ta det lugnare än du brukar under svåra koordinationsdelar.

Läs mer: Rätt kost kan förebygga PMS
Läs mer: Hej enklare mens
Läs mer: Riklig mens påverkar din ekonomi

Text: Rebecca Sundholm och Redaktionen

Inga Kommentarer Ännu

Lämna Ett Svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.