Så förebygger du ryggvärk

Så förebygger du ryggvärk

Den största utmaningen för att förebygga smärtor i ryggen är den stora mängd av olika typer av påfrestningar som den måste uthärda, otillräcklig motion och felaktig kroppshållning. Lär känna din rygg och var uppmärksam på att förebygga ryggproblem.

Här är sex enkla och effektiva sätt att förebygga ryggvärk.

1. Sitt ordentligt
Sitter man med ryggen rundad minskar tillförseln av syre och näringsämnen till vävnaderna i ryggen och diskar och ligament försvagas. En rundad rygg blir snart en sjuk rygg. 

Att sitta i en ridliknande position är det perfekta sättet att sitta eftersom ryggen inte blir rundad och hållningen förblir god.

När man sitter i en bil eller soffa bör man använda någon form av stöd, till exempel en liten kudde, för korsryggen för att behålla den hälsosamma kurvan i ryggraden.

En god hållning minskar spänningar i axlar och kotproblem i nacke och axelparti.

När man sitter på en vanlig stol bör man sitta på framkanten av stolen på sittbenen och sära på benen så mycket som känns bekvämt och luta höften framåt för att hitta en bra och balanserad hållning.

Justera höjden på bordet. Ha stöd för armbågar på båda sidor om kroppen (bord, armstöd eller armbågsstöd).


2. Tillräckligt med motion
Motion ökar intaget av syre och näringsämnen och det stärker muskler och ligament som stödjer ryggraden. Motionera så ofta som möjligt, helst flera gånger om dagen, om så bara för kortare perioder i taget. Ta trappan, gå under arbetet eller ta en promenad ute – promenader är alltid bra.

Den goda hållningen som uppnås samtidigt som man får sträcka sig efter saker genom att rulla sadelstolen ger en bra mängd ryggträning. Man kan också träna medan man sitter på en sadelstol och på så sätt öka ämnesomsättningen i ryggen.


3. Sov på en hälsosam madrass
Välj ut en bra madrass med hjälp av experter. Korrekt placering av ryggraden under sömnen är viktig.


4. Upprätthåll en lämplig näringsbalans
Ryggproblem är ofta förknippade med bristen på magnesium eller obalans mellan magnesium och kalcium i kroppen. Kopparbrist har också visat sig vara knuten till diskproblem. Vanlig mat innehåller inte alltid tillräckligt med näringsämnen för ryggen. Näringsbalansen kan testas genom hår- och blodprover. Balansera din kost och rök inte. Fetma orsakar ytterligare påfrestningar på din rygg. Rökning har visat sig försämra ryggens vävnader.

5. Ta hand om din rygg
Ryggen känns mycket bättre om du stretchar och tränar den och får massage regelbundet. Om du känner att din ryggrad har “fastnat”, gå till en expert (kiropraktiker, osteopat, OMT-terapeut).

Rulla ryggen upp och ner, kota för kota, medan du ligger i sängen på morgonen för att få isär “fastnade” kotor. Alla sporter som ger en mångsidig och balanserad twist på ryggen är bra.

6. Undvik ryggskador
Undvik att lyfta tunga föremål med fel teknik, bära tunga föremål under längre perioder, farliga idrottssituationer och andra risker för ryggen. På morgonen är dina diskar fyllda med vätska och därför bör du då undvika att lyfta tunga föremål.


Läs mer om hur du förbättrar din arbetsmiljö:

Del 1. Hur mår du på jobbet? Så undviker du tinnitus och värk i kroppen


Mer information och tips: salli.com

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras